KURIR U MITROVICI: Protiv Haitija slavili veliku Albaniju!
Foto: Zoran Šaponjić

Ni "f" od fudbala

KURIR U MITROVICI: Protiv Haitija slavili veliku Albaniju!

Fudbal -
Utakmica u Mitrovici, na stadionu Adem Jašari, bila poligon za nacionalističke izlive navijača. Albanci sa Kosova pre meča palili zastave Makedonije i Srbije u južnom delu Mitrovice. Predstavnici tzv. FS Kosova ubeđeni da će im FIFA uskoro odobriti da igraju i kvalifikacije
1 / 10 Foto: Zoran šaponjić

Specijalni izveštač Zoran Šaponjić Kosovska Mitrovica

Jašari zamalo video gol!

Kakav je to desant albanskih crnih dvoglavih orlova na južnu Mitrovicu juče bio! Izvirale su albanske zastave iz sokaka, sa ulica, virile s krovova pored američkih. U jednom trenutku crni orlovi na crvenom platnu pojavili su se i na nebu, na krilima motornog zmaja...Kosovo i Haiti igrali su juče u južnom delu Mitrovice bez himne i zastave Kosova na jarbolu, ali pod albanskim zastavama, koje su bile svuda na gledalištu. Na jarbolu, uz zastavu Haitija, bila je i zastava FIFA, a pored prazan jarbol.- Ovo je veliki dan za Kosovo! Sad nam ne mogu ništa, ima da igramo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. godine - govorili su momci ogrnuti crnim albanskim orlovima dok su u kolonama odmicali ka stadionu...

Crni orao nad stadionom... Simbol Albanije
Crni orao nad stadionom... Simbol Albanije

Od Tačija do Vokrija

A tamo, na nekadašnjem stadionu Trepče, na kojem su igrale reprezentacije Jugoslavije i Rumunije, velika slika Adema Jašarija visila je s dimnjaka kraj stadiona, druga na spoljnoj strani stadiona - s njegovim portretom, ali bez „kalašnjikova“.Unutra, kad su na teren istrčali fudbaleri Kosova i Haitija, sve samo što nije eksplodiralo. Bio je vatromet, fudbaleri su puštali bele balone mira.Posle fudbalera na teren su kročili i premijer Hašim Tači i Atifete Jahjaga, kosovska predsednica, zdravili su se redom s fudbalerima i jedne i druge ekipe, a sve to je s tribina pažljivo posmatrao Agim Čeku... Ispred Tačija i Jahjage novinare i foto-reportere lično je razgrtao predsednik tzv. FS Kosova Fadilj Vokri.
Sve na jednom mestu... Zastave Albanije, SAD i Kosova
Sve na jednom mestu... Zastave Albanije, SAD i Kosova

Umalo tučaA onda je krenuo fudbal, a sa tribina se zaorilo:- Džamadani via via, šume mole a Šćipnija, džamadani via, via, de Kosove est Šćipnija...Pevao je ceo stadion. U prevodu - jelek na pruge, na pruge, velika je Albanija, jelek na pruge, na pruge, i Kosovo je Albanija...

Pa onda nova pesma:- I Mitrovica je Albanija...I još jedna, posvećena komšijama sa one strane Ibra. Znam samo da su se u pesmi pominjali Srbi, a u kom kontekstu, nisam shvatio. Tek da se nasluti poruka, ispred onih koji su pevali, na velikom transparentu, pisalo je - Drenica!Mahali momci pod crnim orlovima novinaru Kurira!Onda je stigao i ROSU na tribine... Da nije, zamalo bi došlo do tuče dve navijačke albanske grupe.

Delije i GrobariKOSOVO JE SRBIJANavijači Partizana i Zvezde juče su na logičan, ali za naše prilike neuobičajen način protestovali protiv odigravanja ove utakmice. Grobari iz Kosovske Mitrovice i Delije iz Zvečana pozirali su s raširenim transparentom „Kosovo je Srbija“, dok se u pozadini nazire stadion na kojem se igrala utakmica.

Veliko interesovanjeVIŠE OD 100 NOVINARAPrva međunarodna fudbalska utakmica nepriznate države Kosovo izazvala je veliko interesovanje medija. Za meč je bilo akreditovano čak 110 medija, od toga 100 novinara, 40 snimatelja i 60 foto-reportera.- Osim s prostora bivše Jugoslavije i Albanije, s utakmice su izveštavali novinari iz Brazila, Norveške, Švedske, Finske, Francuske, Nemačke i drugih zemalja - rekao je Agron Selimi, ispred organizatora.

Teški usloviBLATO DO KOLENA I SMEĆEViše od 17.000 Albanaca gledalo je juče Kosovo na obnovljenom stadionu Adem Jašari. I dok je stadion goste i gledaoce dočekao umiven, sveže ofarban i okrečen, njegova okolina bila je za - priču! Blato do kolena, smeće... Gledaoci koji su pristizali kroz četvorostruku kontrolu KPS i ROSU, redara, prolazili su skoro pa plivajući po blatu i kaljuzi.

Pet utakmicaPORAŽENI OD ALBANIJEUtakmica takozvane fudbalske reprezentacije Kosova protiv Haitija jeste prva zvanična s dozvolom FS Srbije i FIFA, ali ne i prva koju su odigrali igrači sa tih prostora protiv stranih reprezentacija. Prvi meč odigrali su 2002. godine protiv selekcije Albanije i izgubili sa 0:1. Tri godine kasnije igrali su s ekipom Sapmi iz turskog dela Kipra i pobedili sa 4:1. Treći susret bio je 2006. protiv selekcije Monaka, koju su dobili rezultatom 7:1, a naredne godine pobedili su reprezentaciju Saudijske Arabije u Ankari sa 1:0. Pre četiri godine selekcija tzv. Kosova igrala je u Švajcarskoj protiv ekipe Ksamaksa i pobedila sa 1:0.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track