FUDBALSKI SINONIM ZA VERNOST: Pre 21 godinu Frančesko Toti debitovao za Romu

Jubilej kapitena

FUDBALSKI SINONIM ZA VERNOST: Pre 21 godinu Frančesko Toti debitovao za Romu

Fudbal -
Legendarni kapiten Rome Frančesko Toti na današnji dan, pre 21 godinu, debitovao je za Vučicu, a poverenje mu je ukazao naš Vujadin Boškov

RIM – Legendarni kapiten Rome Frančesko Toti na današnji dan, pre 21 godinu, debitovao je za "Vučicu". Toti je tada imao samo 16 godina, a poverenje mu je ukazao naš legendarni stručnjak Vujadin Boškov, koji je tada sedeo na klupi Rome. On je debitovao u pobedi protiv Breše, rezultatom 2:0 i tako je rođena legenda, koja i dalje traje. Toti je u međuvremenu odigrao ravno 700 utakmica i postigao 288 golova za Romu, pa danas s punim pravom nosi nadimak "Princ Rima".

http://www.youtube.com/watch?v=fgIzXucMk2E
Rome Džejms Palota Toti Toti De Rosi Toti Palota Roma

Međutim, Toti nikada nije zaboravio da je ponikao na tribinama "Olimpika" i da od svoje 21. godine nosi kapitensku traku "Vučice". "Da sam otišao iz Rome, sigurno bih bar jednom bio proglašen za najboljeg igrača sveta. Ipak, nikad nisam želeo da odem iz Rima, čak ni kada je bilo teško", jednom je izjavio Toti. Te reči najbolje opisuju koliko se Toti žrtvovao zbog ljubavi prema klubu za koji navija od malena.

Ako je za utehu, tokom 22 sezone provedene na "Olimpiku" Toti je postao legenda kluba i fudbalski sinonim za vernost. Kapiten je miljenik navijača, koji ga gledaju kao neku vrstu božanstva. On je oborio i sve moguće rekorde "Vučice". Toti je apsolutni klupski rekorder po broju nastupa i postignutih golova. Uz to on je i najbolji strelac među aktivnim fudbalerima u Seriji A, i drugi svih vremena. Sa 233 pogotka na Apeninima ispred njega je još samo Silvio Piola , koji je u karijeri postigao 274 gola.

Što se trofeja tiče Toti je 2001. godine bio šampion Italije, a po dva puta je podizao pehar namenjen pobedniku Kupa (2007 i 2008) i Superkupa (2001 i 2007). On je dva puta bio proglašen za igrača Serije A (2000 i 2003), a čak pet puta je dobi priznanje za najboljef fudbalera u Italiji (2000, 2001, 2003, 2004 i 2007). On je sa mladom reprezentacijom Italije (U21) osvojio Evropsko prvenstvo 1996, dok je sa seniorskom trijumfovao na Mundijalu 2006 i bio vicešampion Evrope 2000. godine. Toti je za nacionalni tim odigrao 58 utakmica i postigao devet golova. Poslednji meč za Azure odigrao je u finalu Mundijala 2006. godine, ali bi mogao da se vrati u reprezentaciju na predstojećem Svetskom prvenstvu u Brazilu.

http://www.youtube.com/watch?v=bDu62Dhxfew

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track