NOVI NAZIV STADIONA: Zvezda Rajkom Mitićem plaši protivnike

Crveno-beli pronašli snagu

NOVI NAZIV STADIONA: Zvezda Rajkom Mitićem plaši protivnike

Fudbal -
Stadion Crvene zvezde na radost navijača nazvan je po čoveku koji je bio simbol sportskih i ljudskih vrlina

Rajko Mitić bivši je srpski fudbaler čije se ime i danas izgovara s velikim poštovanjem. Crvena zvezda je ukazala veliku čast svom prvom kapitenu nazvavši stadion njegovim imenom. Čovek koga su savremenici zvali „Rajko majka“ i koji je u večnost otišao 29. marta 2008. godine ponovo će živeti sa svojom Crvenom zvezdom.Rajko Mitić je kao fudbaler bio poštovan i voljen od Vardara do Triglava. Njegova popularnost je prerasla u legendu i znatno prevazišla vreme u kojem je igrao, najviše zbog toga što je bio oličenje ljudskosti. Mitić je bio veliki protivnik nesportske igre i nekorektne borbe, nikad nije povukao protivnika za dres niti mu podmetnuo nogu. Zvali su ga i „džentlmen u kopačkama“. Fudbalski teren za njega nikad nije bio mesto za ogledanje u snazi, već prostor za igru, za nadmetanje u veštini. Jednostavno, voleo je fudbal i tu ljubav je prenosio na saigrače, protivnike i publiku. U slobodno vreme družio se s velikim rivalima iz Partizana, najviše sa Stjepanom Bobekom.Jedan od osnivača Crvene zvezde Vlastimir Purić svojevremeno nam je otkrio zanimljivu anegdotu koja je vezana za Rajka Mitića i Partizan.

Rajko je mnogo voleo Crvenu zvezdu, ali je po nalogu ondašnjih vlasti 1946. godine dobio naređenje da zaigra za Partizan na turneji po SSSR. Igrao je sjajno, posebno protiv CSKA iz Moskve. Kad su se vratili u Beograd, Partizan je hteo da preotme Rajka Zvezdi. On ni po koju cenu nije hteo da napusti voljeni klub, pa se požalio Vladimiru Dedijeru, jedinom tadašnjem političaru koji je razumeo sport. Dedijer je tada pozvao Svetozara Vukomanovića Tempa, prvog čoveka Partizana, i pobunio se zbog Rajka. Rekao mu je tada da će omladina koja voli Zvezdu vikati „ua, partizani“, što ne bi bilo dobro. Cela priča došla je i do Tita, koga su Dedijer i Mitić posetili, pa se Tempo na kraju svima izvinio - istakao je za Kurir svojevremeno Vlastimir Purić, jedan od osnivača Crvene zvezde.

Rajko Mitić PRVI KAPITEN CRVENE ZVEZDE- rođen 19. 11. 1922. u selu Dol, blizu Bele Palanke- za prvi tim BSK debitovao 1940. i dao pet golova Vitezu iz Zemuna- s Jezerkićem i Đajićem iz BSK i fudbalerima Jugoslavije bio je jedan od osnivača SD Crvena zvezda- za Zvezdu je igrao 14 sezona, pet puta je kao kapiten dizao šampionski pehar, a četiri puta trofej Kupa- za crveno-bele odigrao je 572 utakmice i postigao 262 gola- od fudbala se oprostio 1958. i posvetio radu u Zvezdi - za reprezentaciju Jugoslavije je igrao 11 godina, upisao 59 utakmica i 32 gola- učestvovao je dva puta na Olimpijskim igrama i mundijalima- kao trener tri puta je bio prvak sa Zvezdom- kao selektor osvojio je srebrnu medalju 1968. na EP- odbio je unosne ponude Flamenga i Rasinga zbog Crvene zvezde

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track