NEUNIŠTIV: Pročitajte šta je nemački golman preživeo

Zanimljivosti

NEUNIŠTIV: Pročitajte šta je nemački golman preživeo

Fudbal -
Promenio je 25 klubova, bio na ivici života, proveo je neko vreme u zatvoru...

Luc Fanenštil (42), bivši nemački golmani koji je tokom karijere promenio 25 klubova na raznim kontinentima, a predkraj 2002. bio vraćen iz mrtvih nakon opasnog sudara na terenu, nije zanimljiv samo po umeću na fudbalskom terenu.

Proveo je neko vreme u zatvoru, ukrao pigvina da bi ga stavio u svoju kadu i živeo je nedelju dana u iglou. A da, i "umro" je na fudbalskom terenu.

- Nije bilo boje, sve je bilo crno-belo. Bilo je tu crnih i belih dijamanata i sve je bilo veoma tiho - seća se Fanenštil trenutaka od pre više od 12 godina kada mu je ceo život blesnuo pred očima, a fizioterapeut nižerazrednog engleskog kluba Bredford Park Avenju mislio da je Nemac mrtav.

Protivnički igrač udario je snažno Fanenštila kolenom u grudi i nemačkom golmanu su u trenutku otkazala pluća.

- U pozadini su bile neke figure, ali ja nisam mogao da razlučim ko su. Nisam osećam hladnoću, bilo mi je toplo. Osećao sam kao da plutam i osećaj uopšte nije bio strašan - kaže Fanenštil.

Nije bez razloga njegova knjiga nazvana "Nezaustavljivi golman". Nakon što se probudio i shvatio da je u bolnici, počeo je da viče na sestre, misleći da je paralizovan. Bio je besan što je napustio meč u kojem je njegov tim vodio. Već posle nedelju dana vratio se treninzima.

Kao mladić, Fanenštil je bio cenjen igrač i bio je član nemačke reprezentacije za igrače do 17 godina. Iako ga je u to vreme tražio minhenski Bajern, tvrdi da je odbio njihovu ponudu jer je želeo da se okuša u inostranstvu.

Prvo je 1993. otišao u Maleziju, da bi sledeće sezone otišao u Englesku gde je u Premijer ligi igrao za Vimbldon i Notingem Forest. U Južnoj Africi je postao lokalni heroj igrajući u Orlando Pajretsima iz Johanesburga, toliki da se pljačkaš radnje u koju je Fanenštil svratio da kupi vodu izvinjavao Nemcu što ga je uznemirio.

Najtraumatičniji period karijere bilo mu je igranje u Singapuru gde je optužen za nameštanje utakmica sa kladionicama i proveo 101 dan u zatvoru.

- U zatvoru nema kreveta, toaleta, toalet papira, četkice za zube. Spavao sam na podu. Ljudi su bili osuđeni na smrtne kazne. Ljude su vešali. Ujutru ne požele ti "dobro jutro", već te lupe u facu. Bio je 101 dan, a delovalo je kao 25 godina - navodi Fanenštil.

Zatvorska kazna i to što je za dlaku izbegao smrt na terenu u Engleskoj uticali su na Fanenštila da se potpuno promeni i prestane sa materijalističkim pogledom na svet.

Osnovao je "Global Junajted", dobrotvornu organizaciju koja ljude informiše o klimatskim promenama. Ovaj projekat omogućio mu je da upozna fudbalske legende poput Zika, Lotara Mateusa i Jarija Litmanena. Nada se da će svoje fudbalske prijatelje uspeti da nagovori na humanitarni meč na Antarktiku, kojim bi skrenuli pažnju na posledice klimatskih promena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track