(VIDEO) NEKA BRAZIL PONOVO PADNE: Evo kako su se Čileanci popeli na krov sveta

Samo da se istorija ponovi

(VIDEO) NEKA BRAZIL PONOVO PADNE: Evo kako su se Čileanci popeli na krov sveta

Fudbal -
Boban, Prosinečki, Mijatović i ostali, postali su 1987. godine prvaci sveta za selekcije do 20 godina, savladavši u finalu reprezentaciju Zapadne Nemčke, posle penala

Omladinska fudbalska reprezentacija Srbije u subotu u 7 sati ujutro protiv Brazila igra finale Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina starosti i ima priliku da nadmaši čuvene Čileance, zlatnu generaciju, koja je sinonim za najveći reprezentativni fudbalski uspeh na ovim prostorima. Boban, Prosinečki, Mijatović i ostali, postali su 1987. godine prvaci sveta za selekcije do 20 godina, savladavši u finalu reprezentaciju Zapadne Nemčke.

Reprezentacija tadašnje Jugoslavije bila je neprikosnovena te 1987. godine na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina, koje se održavalo u Čileu.

Ono što je posebno zanimljivo je da su jugoslovenski mladići na ovom turniru pobedili sve reprezentacije koje su učestvovale u polufinalu: Čile u grupnoj fazi, Istočnu Nemačku u polufinalu i Zapadnu Nemačku u finalu. Poseban uspeh je bio i pobeda nad braniocem titule Brazilom koga su plavi savladali u četvrtfinalu.

U prvoj fazi Jugoslavija je sa 4:2 bila bolja od Čilea, golove su postigli Boban, Štimac i dva puta Šuker. Protiv Australije rezultat je bio 4:0, uz dva gola Šukera i po jednog Brnovića i Bobana. Na kraju pao je i Togo sa 4:1, uz dva gola Mijatovića i po jednog pogotka Zirojevića i Šukera. Tadašnja naša reprezentacija srušila je Brazil rezultatom 2:1 u četvrtfinalu pred 60.000 gledalaca na nacionalnom stadionu u Santjagu. Brazil je poveo golom Alcinda u 44. minutu, a preokret su doneli Mijatović (52) i Prosinečki (89).

http://www.youtube.com/watch?v=0mWlkwr7Ce8

U polufinalu pala je Istočna Nemačka takođe sa 2:1. Štimac u 30. i Šuker u 70. minutu bili su strelci za Jugoslaviju, dok je Zamer u 49. jedini pogodio za Istočne Nemce.

Veliko finale protiv Zapadne Nemačke odigrano je 25. oktobra pred oko 65.000 gledalaca. Jugoslavija je povela golom Bobana u 85. minutu, da bi samo dva minuta kasnije Viteček iz penala izjednačio i odveo utakmicu u izvođenje penala. Upravo je Viteček u penal seriji promašio prvi penal i omogućio Jugoslaviji da postane šampion sveta. Svih pet izvođača su bili sigurni Pavličić, Šuker, Brnović, Zirojević i Boban.

Za najboljeg igrača prvenstva proglašen je bivši trener Crvene zvezde Robert Prosinečki a Davor Šuker je zajedno sa Nemcem Vitakeom sa 6 golova bio najbolji strelac prvenstva.Čileanaci su bili: Dragoje Leković, Tomo Piplica - Slavoljub Janković, Milan Pavlović, Igor Stimac, Robert Jarni, Branko Brnović, Gordan Petrić - Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Ranko Zirojević - Predrag Mijatović, Dejan Antonić, Davor Šuker, Zoran Mijucić.

http://www.youtube.com/watch?v=vnmJKs9J1PI
http://www.youtube.com/watch?v=0GXm1ZSjxkM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track