NEMA BRIGE ZA BUDUĆNOST: Mlađe kategorije Srbije među najboljima u fudbalskoj Evropi
Foto: FSS

Brojke govore

NEMA BRIGE ZA BUDUĆNOST: Mlađe kategorije Srbije među najboljima u fudbalskoj Evropi

Fudbal -
Plasman kadeta na Evropsko prvenstvo predstavlja još jednu potvrdu fantastičnog rada sa mlađim kategorijama u Fudbalskom savezu Srbije, rada koji proizvodi ne samo buduće asove našeg fudbala, nego i trenere kojima su upravo rad i iskustvo stečeni pod kapom FSS, omogućili kasniju potpunu afirmaciju.

Nije tajna da nam se mnogi evropski savezi dive zbog uspeha u radu sa mlađim selekcijama, a prilikom svakog gostovanja zvaničnika iz UEFA sleduju nam čestitke za gotovo neverovatan niz koji je Fudbalski savez Srbije ostvario proteklih godina.

Najnoviji uspeh jedne generacije pod kapom FSS, momaka rođenih 1999. godine (U-17) koji su na završnom turniru u Poljskoj superiorno, sa tri pobede, protiv Republike Irske (2:0), Poljske (2:1) i Crne Gore (2:0) overili vizu za završnicu EP, govori da se fudbalska budućnost Srbije ne dovodi u pitanje.

-Fudbalski savez ima sistem koji proizvodi ovakve rezultate i ništa se ne dešava slučajno ili preko noći. Uz dobru organizaciju i podršku čelnika Saveza, koji su na svaki naš zahtev odgovarali pozitivno u smislu što bolje pripreme za neki kvalifikacioni turnir, dolazili smo do ishoda koji nas je sve kasnije učinio zadovoljnim, ističe Mitar Mrkela, direktor mlađih selekcija FSS.

Plasmanom kadeta nastavlja se kontinuitet dobrih rezultata?

-Ovo će nam biti sedmo Evropsko prvenstvo sa mlađim selekcijama u poslednjih šest godina! A novi podvig dobija na težini ako se zna da smo, za razliku od mnogih drugih Saveza, svaki plasman izborili sa drugim selektorom. Mislim da je to jedinstven slučaj u evropskim okvirima, a to govori u kavim okolnostima radimo i funkcionišemo.

Kadete na završnicu EP vodi Ilija Stolica, ali vredno je istaći da ne mali doprinos u ostvarenju cilja, ima i Milan Đuričić koji zbog zdravstvenih razloga nije sa selekcijom.

- Završnicu EP izborili su ranije Dejan Govedarica, Zoran Marić, Ljubinko Drulović i Veljko Paunović sa omladincima, Radovan Ćurčić sa mladom reprezentacijom, sada Ilija Stolica sa kadetima. Sve ovo govori da je FSS, ponavljam, proizveo i mnogo trenera koji su nastavili rad u klubovima, a to nije slučaj sa drugim evropskim savezima. Setimo se uostalom Aleksandra Stanojevića, Ivana Tomića, Marka Nikolića, pa već pomenutih Ljubinka Drulovića i Veljka Paunovića, svi oni su produkt rada FSS, treneri koji su nastavili uspešno da rade i razvijaju se posle odlaska iz Saveza.Sedam plasmana na Evropsko prvenstvo, dva polufinala, jedna titula prvaka Evrope, kasnije i najbolji na svetu sa igračima do 20 godina?

-Važno je istaći da smo jednom bili i domaćini završnog turnira. Dakle, sedam šampionata, mislim da samo tri Saveza u Evropi mogu da se pohvale ovakvim bilansom. I naravno da smo ponosni na ovu činjenicu, rezultate koje su pohvalili i zvaničnici UEFA, ali i raznih nacionalnih federacija sa kojima se srećemo na seminarima i sastancima širom Evrope.

Novi talas naših nada čine Aleksandar Popović, Miloš Čupić, Vukašin Pilipović, Marko Ilić, Nemanja Mićević, Julijan Popović, Mladen Devetak, Ranko Veselinović,Strahilja Bošnjak, Aleksa Terzić,Miloš Nikolić, Beljko Nikolić,Armin Đerlek, Njegoš Petrović,Milutin Đorđević, Igor Maksimović,Melentiod Mišković,Luka Ilić, Dejan Joveljić, Đorđe Jovanović, Nikola Lakšević, Stefan Ilić i Miloš Zličić.

Naravno, ima još klinaca koji su prolazili kroz selekciju i poseduju zavidan talenat, a sigurno da će doći i njihov trenutak. Uglavnom, samo dan posle povratka iz Poljske, u FSS je održan sastanak na kome se pričalo o onome šta Srbiju čeka u Azerbejdžanu od 5. do 21. maja.

Dovoljan podatak o načinu i pristupu obavezama u FSS koje su Srbiji, uostalom, podarili sjajne rezultate sa mlađim kategorijama.

I devojčice (rođene 1999. U-17), izborile su plasman na Evropsko prvenstvo posle pravog podviga, pobeda ostvarenih u mečevima protiv Belgije i Islanda, selekcija koje imaju mnogo veću ili dužu tradiciju ženskog fudbala. Posle Milana Rastavca koji je ranije odveo omladinke na EP, sada je Suzana Stanojević priredila malo čudo i Srbiju poslala u završnicu kontinentalnog takmičenja.

Potvrda da u FSS mnogo ulažu u afirmaciju ženskog fudbala koji džinovskim koracima ide napred, jer do pre nekoliko godina bilo je prosto nezamislivo da Srbija pobedi jedan Island a sada su naše devojke, na kvalifikacionom turniru, slavile - 5:1! Trijumf za plasman među osam najboljih u Evropi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track