(VIDEO) Pristalice Liverpula i Borusije zajedno pevaju najpoznatiju himnu, da li znate ko je autor?
Foto: Reuters

Nikad neće šetati sami

(VIDEO) Pristalice Liverpula i Borusije zajedno pevaju najpoznatiju himnu, da li znate ko je autor?

Fudbal -

Fudbaleri Borusije i Liverpula večeras u Dortmundu igraju prvu utakmicu četvrtfinala Lige Evrope.

Biće to fudbalski spektakl na terenu, ali i na tribinama popularnog "Vestfalena", gde će pristalice dva kluba zajedno otpevati najpoznatiju navijačku pesmu "You'll Never Walk Alone" (Nikad nećeš hodati sam).

Tu navijačku himnu svojataju oba kluba, isto kao i na desetine drugih klubova širom sveta.

Iako najpoznatija upravo zbog fudbala, pesma "You'll Never Walk Alone" ustvari je zaživela na mestu koje nema preterane veze sa fudbalom. Na poznatom njujorškom pozorištu "Brodvej" ova pesma je prvi put izvedena nakon drugog svetskog rata u drugom činu drugog mjuzikla Oskara Hamerštajna i Ričarda Rodžersa.

Pesma je odmah postala hit, pa su se pevači poput Frenka Sinatre, Elvisa Prislija, Doris Dej, Džudi Garland i drugih, odlučili da je prepevaju.

Prvu vezu sa fudbalom pesma je ostvarila 1963. godine, kada je obradila engleska grupa "Gerry and the Pacemakers", a ubrzo se popela na vrh slušanosti u Britaniji.

Do tog doba navijači su uglavnom uzvikivali kratke povike, a navijači Liverpula na čuvenom "Kopu" prvi su počeli da pevaju duže pesme, uglavnom hitove iz tog vremena.

Prva pesma koju su obradili je bio hit Bitlsa "She Loves You". Godinu dana kasnije, 1964. godine, navijači Liverpula su tokom finala FA Kupa protiv Lidsa prvi put zapevali "You'll never walk alone". To se toliko dopalo tadašnjem komentatoru BBC-a Kenetu Volstenholmu, da je rekao kako je ta pesma "nosač zvuka" Liverpulovih najvernijih navijača.

Pesma je krajem 60-tih godina ispala sa lista najslušanijih, ali je svoj život nastavila na stadionu "Enfild". Prema tradiciji koja datira iz tog doba, uoči svake utakmice ceo stadion peva raširenih šalova iznad glave.

Posle Liverpula pesmu su preuzeli navijači Ipsviča i Seltika.

Navijači Borusije iz Dotrmunda nisu prvi koji su u Nemačkoj počeli da pevaju ovu pesmu. Pre njih to su uradile pristalice Sent Paulija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track