JOŠ NEĆE U PENZIJU: Saša Ilić srušio legende lige SFRJ!
Foto: Saša Pavlić

Bez starca nema udarca - legendarni kapiten Partizana

JOŠ NEĆE U PENZIJU: Saša Ilić srušio legende lige SFRJ!

Fudbal -

Sale je u 39. godini najstariji fudbaler u Superligi, a Kurir vas podseća na jugoslovenske asove koji su imali dugu karijeru

Saša Ilić neće u penziju!

Legendarni kapiten Partizana razmišlja da i sledeće sezone svakodnevno trenira i konkuriše za tim crno-belih. Ljubimac Grobara, kog poštuju čak i Delije, u decembru će napuniti 39 godina, što ga čini ubedljivo najstarijim aktuelnim fudbalerom u Srbiji.Momak kog već godinama prate parafrazirani stihovi pesme Dejana Cukića „Ja bih da igram još malo“ nema nameru da okači kopačke o klin. Bez njega Partizan ne deluje moćno na terenu, što je podatak koji jasno govori o njegovim mogućnostima, ali i mogućnostima naslednika u crno-belom dresu.

Saša Ilić stao je rame uz rame s institucijom kluba Momčilom Vukotićem, jer je za Partizan dosad odigrao 363 zvanične utakmice za 15 godina, koliko je u dva navrata proveo u Partizanu, ukupno više od 700 mečeva u svim kategorijama. Za crno-bele postigao je 129 golova, a rekorder je po broju odigranih derbija - ukupno 26.

Saša Ilić je tako nastavio tradiciju koja se praktikovala u ligi SFRJ. Mnogo je asova dočekalo pozne godine u kopačkama, a neki od njih su legende Crvene zvezde Bora Kostić i Rajko Mitić (igrali do 37, odnosno do 36. godine). U istim godinama, sa 36 leta u penziju su otišla još dvojica velikih zvezdaša - Dragan Stojković i Miloš Šestić. U Partizanu, Mladen Krstajić igrao je do 37. godine, Stjepan Bobek i Nebojša Vučićević do 36, Milan Galić do 35. Sarajlija Safet Sušić karijeru je okončao u 37, a Faruk Hadžibegić u 38. godini.

Mali tereniNEPREVAZIĐENI DABA I ČUVENI KODŽODobri poznavaoci prilika u domaćem fudbalu setiće se legende beogradskih terena Miodraga Dabića, čuvenog Dabe, koji je aktivno igrao fudbal do svoje 57. godine. Preminuo je 2012, a u njegovu čast Brodarac svake godine organizuje memorijalni turnir. Pored njega poznat je i Predrag Kodžo, živi spomenik Inđije koji je 23 godine igrao fudbal i od ovog sporta se oprostio u 38. godini, tačnije 2011. sa ukupno 731 odigranom utakmicom za Inđiju i ČSK, te 219 golova za oba kluba.

Izdržljivi Italijani Niko kao asovi rome i juventusa TOTI I BUFON KAO MLADIĆIŠto se tiče Evrope, Italijani su izgleda posebno izdržljivi, pa su tako još aktivni Frančesko Toti (39, Roma), Luka Toni (38, Verona), Andrea Pirlo (36, Njujork) i Đanluiđi Bufon (38, Juventus). Serija A prepuna je ovakvih primera, kao 37-godišnjak u Laciju aktivan je Miroslav Klose, najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava.Zlatan Ibrahimović iz PSŽ sa 35 godina igra možda i najbolje u svojoj karijeri, a jedina želja mu je da ove sezone osvoji Ligu šampiona. Jednom prilikom je povodom svojih godina izjavio:- Ja sam kao vino, bolji sam s godinama. Ne osećam da padam, već suprotno. Mislim da sam mentalno jači. I dalje sam gladan uspeha.Kamerunac Rodže Mila igrao je do 44, a Brazilac Rivaldo do 42. godine. Italijanski golman Marko Balota do 43, a njegov kolega Farid Mondragon iz Kolumbije do 44, dok je Škot Dejvid Vir karijeru okončao sa 40 leta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track