Najnovije vesti

(FOTO) RITUAL KAKAV NIKO NEMA: Evo po čemu su srpske fudbalerke jedinstvene na svetu
Foto: FSS

Vole svoju zemlju

(FOTO) RITUAL KAKAV NIKO NEMA: Evo po čemu su srpske fudbalerke jedinstvene na svetu

Fudbal

Naše mlađe ženske reprezentacije u poslednje vreme beleže sve zapaženije rezultate, ali fokus ove priče nije na tome, već na jednom drugom detalju.

Mlade fudbalerke Srbije prepoznatljive su po tome što u svaku utakmicu ulaze sa iscrtanom srpskom trobojkom na obrazima.

"Sve je počelo još 2008. godine", kreće priča Dušana Gelića, tim menadžera mlađih ženskih selekcija.

"Tadašnja kadetska reprezentacija, devojke rođene 1992. i 1993. godine predvođene selektorom Darkom Stojanovićem su igrale prijateljski meč sa Makedonijom na Dojranu. Došle su na ideju da na neki način izraze svoju pripadnost reprezentaciji i tražile su da im kupimo te specijalne boje, što smo i učinili. I od tada, koliko je meni poznato, sve mlađe žesnke selekcije imaju isti ritual, farbaju svoje obraze u crveno-plavo-belo".

Izvođenje tog rituala zahteva mnogo vremena.

"Nekada to crtanje po obrazima traje i duže od pripreme za utakmicu, ali zadivljujuće je sa kakvim emocijama sve devojke prilaze tom simboličnom ritualu. Dešavalo se da se ponekad boja razmaže od znoja tokom zagrevanja. Onda možete da ih vidite kako trkom, obično u paru, idu do svlačionice kako bi to popravile i bile potpuno spremne za intoniranje himne Bože pravde", konstatuje Gelić.

Marija Ilić je jedna od devojaka koje je sve ovo inicirala.

- Moje sigračice Ivana Bobić i Jasna Đorđević su me podržale. Prvobitna ideja je bila da lakiramo nokte u bojama naše zastave, ali smo se na kraju odlučile da bojimo obraze. Taj običaj se kasnije prenosio na mlađe generacije i mogu da kažem da mi je veoma drago zbog toga. U tom trenutku mi smo želele da pokažemo koliko smo ponosne što smo tu gde jesmo, što predstavljamo našu zemlju. Crtanjem srpske zastave na obrazima to smo posebno želele da istaknemo", ističe Marija Ilić, koja je pre dve godine ponela epitet naše najbolje fudbalerke.

A šta ovaj ritual znači novim generacijama koje stasavaju kroz mlađe reprezentativne kategorije objašnjava Viktorija Mišeljić, članica mlade selekcije:

"Kao što nosimo grb na dresu, trobojka na obrazu je neka naša dodatna počast zemlji koju predstavljamo. Međutim, za nas konkretno ceo taj ritual ima i dodatno značenje, pre svega na psihološkom planu. Na taj način svaka od nas ima osećaj dodatne pripadnosti timu i zajedništva. Timski duh nam je na taj način mnogo izraženiji", zaključila je Mišeljić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...