DVA LICA MAJICE: Poruka ove Nišlijke raspametila je javnost
Foto: Saša Pavlić

Status o kome se priča

DVA LICA MAJICE: Poruka ove Nišlijke raspametila je javnost

Fudbal -

Nišlijka Sanja Mirković obratila se javnosti putem svog Fejsbuk naloga i uputila snažnu poruku u kojoj je uporedila dve situacije u kojima su se našli sportisti noseći majice sa likovima određenih osoba.

Sanja je u prvom delu poruke opisala situaciju u kojoj su se našli igrači Radničkog iz Niša. Oni su posle smrti Alekse Jankovića, koji se ubio skokom sa trećeg sprata zbog maloletničkog nasilja, nosili majice sa jasnom porukom - "Drug nije meta!" - Stop vršnjačkom nasilju!

"Aleksa Janković iz Niša od malena je na pitanje odraslih šta ćeš biti kad porasteš, odgovarao – pilot. Odrastao sa mlađom sestrom uz brigu i vaspitanje majke Dragane (vaspitačica) i oca Bojana koji je ostvario ono o čemu je Aleksa maštao. Maštao je da leti visoko, da oseti slobodu koju daje nebo, da dotakne visine kao i njegov tata pilot. Voleo je i fudbal i muziku. Voleo je da se lepo obuče, da nosi dužu kosu. Okarakterisan je kao hiperaktivan. U školskim beleškama je pisalo da je umeo da peva na likovnom, dira venecijanere za vreme časa, šalje ceduljice drugarima. U školi su ga zlostavljali vršnjaci. Imao je potrese mozga, završavao sa longetom. Za osam meseci, tukli su ga osam puta. Vredjali, jurili, pretili. Roditelji su uporno tražili pomoć od škole i nadležnih. Nastavnici su ili govorili da će rešiti ili su okretali glavu. Tukli su ga oko škole, u školskom dvorištu, u samoj školi i na kraju su ga tukli i pred nastavnicima. Bio je 10. maj 2011. kada se Aleksa ubio skokom sa trećeg sprata. Sahranjen je sa pilotskom kacigom.Aleksa je bio Meraklija - navijač Radničkog iz Niša, a njegov klub uzvratio mu je porukom da nikada neće biti zaboravljen, u novembru 2015. godine na utakmici 16. kola SLS protiv ekipe “Borca”, tada je njegovim roditeljima poklonjen dres sa potpisima članova FK Radnički. Poruka je glasila "Drug nije meta!" - Stop vršnjačkom nasilju!"

U nastavku, Sanja se posvetila nedavnim primerima u kojima su fudbaleri i košarkaši Partizana nosili majice sa likom ubijenog vođe navijača Aleksandra Stankovića.

"Aleksandar Stanković - Mutavi, momak sa Vračara, sa zavidnim stažom u huliganskim vodama, pre 5 godina je svoj staž sa severne tribine Zvezdinog stadiona zamenio pozicijom u vrhu Juga Partizanovog stadiona. Mutavi je pravosnažno osuđen na pet godina i deset meseci zatvora zbog trgovine drogom i posedovanja oružja. Nikada, međutim, nije otišao na izdržavanje kazne koja mu je odlagana zbog bolesti, koju je naveo u osam svojih zahteva za odlaganje zatvorskog pritvora. Fudbaleri i košarkaši Partizana na nedavno odigranim utakmicama nosili su majice sa njegovim likom.

Koja je njihova poruka?

#samopitam"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track