LUDAK IZA REŠETAKA: Policija uhapsila snajperistu koji je na nišanu imao Ronalda i kralja Španije
Foto: AP

Opasnost se ne da izučiti

LUDAK IZA REŠETAKA: Policija uhapsila snajperistu koji je na nišanu imao Ronalda i kralja Španije

Fudbal -

Santijago Sančez Ramirez izjavio je da je objavio video snimke na kojima se vidi kako na nišanu drži članove kraljevske porodice ali i zvezdu Real Madrida Kristijana Ronalda

Tužilaštvo u Španiji traži devet godina zatvora za Santijaga Sančeza Ramireza koji tvrdi da je u tri navrata bio u situaciji da ubije španskog kralja, premijera i druge visoke zvaničnike. Ramirez tvrdi da je to hteo da učini sa namerom da pokaže koliko je ranjiva kraljevska porodica, političari i poznati fudbaleri.

Prošle nedelje je otkriveno da je Ramirez rezervisao hotelske sobe u blizini održavanja parada za dan državnosti 2012. i 2013. godine, a istu stvar je ponovio i na dan krunisanja kralja Felipea VI 2014. godine. U sva tri slučaja postavio je kameru koja je naciljala kralja, njegovog oca i bivšeg kralja Huana Karlosa, ali i premijera Marijana Rahoja.

Jedan od video zapisa ima naslov "Dan kada sam mogao da ubijem kralja", a objavio ga je na društvenim mrežama zajedno sa ucrtanim metama na osobama koje je ciljao snajperom.

Tužilaštvo navodi da su snimci urađeni vrlo profesionalno i da su "na uverljiv način otkrile mogućnost atentata na javne osobe visokog profila, što govori da je te napade lako izvesti".

Ramirez je detaljno opisao kako je izvodio svoje "akcije".

"Imao sam oružje, pravo oružje. Prošao sam kroz sve policijske kontrole. Samo sam trebao da pokažem akreditaciju i da odem u hotel. To je bilo to. Niko mi ništa nije rekao, a tamo sam bio po celu noć i dan", ispričao je Ramirez.

Na nišanu su bili i fudbaleri Real Madrida Kristijano Ronaldo i Geret Bejl, ali i predsednik "kraljeva" Florentino Perez.

Klub je digao uzbunu kada im je Ramirez poslao slike igrača koje je snimao tokom treninga Reala.On je konačno uhvaćen 2014. godine, a kod njega su pronađene replike vatrenog oružja, kao i rasformirano oružje.Pronađeno je i pet pravih pušaka i pet pištolja.

Zbog nelegalnog posedovanja oružja tužilaštvo za njega traži kaznu od devet godina i zabranu traženja dozvole za nošenje oružja u trajanju od 10 godina.

Optuženi tvrdi da je sve to uradio da ukaže sigurnosne propuste.

"Hteo sam samo da upozorim ljude na slabu sigurnosnu kontrolu i da pokažem kako samo jedan džihadista može to da iskoristi, ali niko me nije shvatao ozbiljno", rekao je Ramirez.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track