(VIDEO) ADRIJANO I DALJE IGRA FUDBAL: Poslednji gol dao je pre više od 5 godina
Foto: AP

(VIDEO) ADRIJANO I DALJE IGRA FUDBAL: Poslednji gol dao je pre više od 5 godina

Fudbal -

Nekad je bio jedan od najboljih napadača na svetu. Ljudi su očekivali od njega da bude novi Ronaldo, ali je završio kao gubitnik. Ovo je priča o usponu i padu Adrijana Leita Ribeira!

Brazilske favele nisu "lepo" mesto za odrastanje. Svi to Ispunjene siromaštvom, kriminalom, drogom i ljudima. Favele su personifikacija pakla, ali i mesto odakle su došli neki od najboljih fudbalera sveta.

Ronaldo, Romario, Ziko, samo su neki od igrača koji su počeli život u favelama. Svi su u jednom trenutku bili najbolji igrači na planeti.

Razlog zašto su tako talentovani fudbaleri dolazili iz favela je, ustvari, jednostvan - možeš krasti i prodavati drogu ili igrati fudbal. Alternative nema.

Profesionalni debiAdrijano je započeo omladinsku karijeru relativno kasno, u 15. godini, kada je potpisao za Flamengo 1997. Trebalo mu je tri godine pre nego što je napravio profesionalni debi, a onda se ubrzo nametnuo u prvom timu.

Nakon sezone i po potpisao je za Inter koji ga šalje u Fiorentinu. U to vreme Italija je imala najjaču ligu u fudbalu, pa se Adrijano nije odmah snašao. Nakon pola sezone u Firenci prešao je u Parmu gde je konačno proigrao. Visok, snažan, sa fantastičnom levom nogom, Adrijano je postigao 17 golova za Parmu u toj sezoni. U Interu nisu dugo čekali nego su otišli po Brazilca, a ceo transfer je klub sa Meace koštao blizu 23 miliona evra.

2004. i 2005. bile su vrhunac Adrijanove karijere. Osvojio je Copa Amerika s Brazilom (kao najbolji strelac), Kup konfederacija sa Brazilom (opet najbolji strelac), a postigao je i 28 golova za Inter.Nakon te dve godine, sve je krenulo po zlu. Neki smatraju da je glavni razlog za Adrijanov pad smrt oca, međutim i Kristijanu Ronaldu je umro otac, pa je on postao još jači.

Neki stručnjaci smatraju da je Adrijano pao zbog lošeg mentalnog stanja. Glavni problem od kojeg je brazilski napadač patio bila je depresija.

Pad u igriNjegov nivo igre drastično je opao u 2006. godini. Postigao je deset golova manje za Inter, a imao je razočaravajući nastup na Svetskom prvenstvu sa Brazilom.

Kad je počela sezona 2006/2007 bilo je jasno da Adrijano ima problema sa težinom zbog sve manje treninga, a sve više vremena provedenog na zabavama. Inter ga ubrzo ustupa Sao Paulu, gde je znao bljesnuti i podsetiti na najbolje dane, ali kada se ponovo vratio u Milan nastavio je po starom.U naredne tri sezone za Inter je dao samo 14 golova, bilo je jasno da više nije dovoljno dobar za ovaj klub. Murinjo ga je pustio u Flamengo.

U Flamengu je bio preporođen. U prvoj sezoni postigao je 19 golova i pomogao klubu da osvoji titulu prvaka. Na kraju sezone ponovo odlazi u Italiju, ali sada u Rim.

Međutim, za sedam meseci, koliko je proveo u Romi, imao je svega 8 nastupa. Od tada je skupio ukupno 12 nastupa za tri kluba, dva u Brazilu - Korintijansu i Atletiko Paranenseu, kao i Majam Junajtedu u Americi. Znači, Adrijano je u proseku imao dva nastupa po godini.

Za poslednji klub Majami nakon kojeg verovatno neće više ni igrati, Adrijano još uvek nije odigrao utakmicu. Postoje priče da Brazilac živi u favelama, ali mediji odbacuju takva nagađanja.Adrijano je poslednji gol postigao pre pet godina. U dresu Korintijansa zatresao je mrežu protiv Aletiko Mineira. Strmoglav put. Od zvezde Serije A do napadača bez nastupa u američkoj 4. ligi. Od strelca respektabilnih 27 golova u 48 nastupa za Brazil do fudbalera koji je postao predmet izrugivanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track