(VIDEO) RASIZAM NA FUDBALSKIM TERENIMA: Vređanje na rasnoj osnovi kao sastavni deo navijanja
Foto: Profimedia

Uvrede sa tribina

(VIDEO) RASIZAM NA FUDBALSKIM TERENIMA: Vređanje na rasnoj osnovi kao sastavni deo navijanja

Fudbal -

Krajem 80-tih i tokom 90-tih godina puštanje majmunskih krika sa tribina Crvene zvezde i Partizana sporadično su se dešavala međunarodnim utakmicama kada bi suparnički tim izašao na teren sa svojim tamnoputim fudbalerima.

Teško je reći kada se ugasilo oponašanje zvukova džungle i šta je vaspitno uticalo da ono prestane.

Po jednima je to bila pretnja kazni od strane UEFA, dok većina misli da je besmisao rasizma u Srbiji razbijen dolaskom sportista druge boje kože koji su igrama i ponašanjem osvajali naklonost i poštovanje navijača, čak i protivničke strane. Ipak, nije u Srbiji iskorenjen rasizam. Pokazala je to i utakmica na Banjici, gde su se na sramotu cele Srbije ponovo jasno čuli krici prašume koji su udarili na dostojanstvo Partizanovog Brazilca Evertona.

Sportska redakcija Kurira podseća na nekoliko slučajeva rasističkih ispada na našim stadionima koji su odjeknuli u Srbiji i Evropi.

Sartid - Ipsvič taun, 2002. godine

Uvrede za Markusa Benta

UEFA se prvi put oglasila 2002. godine po prijavi Ipsvič tauna u kojoj su opisane uvrede publike u Smederevu na revanš meču Kupa UEFA sa Sartidom. Meta je bio centarfor engleskog tima Markus Bent, a Smederevcima je bilo naloženo da plate kaznu od 20.000 švajcarskih franaka.

Srbija i Crna Gora - Vels, 2003. godine

Kricima na Velšane

Fudbalski savez Srbije i Crne Gore morao je da plati 25.000 švajcaraca, zbog rasističkog ispada navijača na mečevima mlade i seniorske reprezentacije SCG protiv Velsa. Velšani su se žalili na uvrede upućene tamnoputim igračima Daniju Gabidonu, Nejtanu Blejku i Robiju Ernšou, navodeći da se slično dešavalo i golmanu Braunu na utakmici mladih selekcija dan ranije u Novom Sadu.

Borac - Voždovac, 2006. godine

Bruka Čačana

Centarfor iz Zimbabvea Majk Tamvanjera uživao je godinama u Ivanjici, braneći boje Javora. U znak zahvalnosti prema svojim domaćinima sinu je dao ime Nikola, ali se njegov odnos prema Srbiji verovatno bitno promenio selidbom u Čačak u želji da se afirmiše u Borcu. Dočekao ga je transparent "Odlazi, jer te ovde niko ne voli" i nacistički pozdrav "Zig hajl" navijača njegovog kluba. Policija je je tom prilikom ispraznila tribinu i privela 37 rasista.

Engleska U21 - Srbija U21, EP u Holandiji 2007. godine

Tuča na terenu, rasizam na tribini

UEFA je kaznila FSS sa 24.000 evra zbog incidenata na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske na Evropskom prvenstvu za mlade u Holandiji. Na meču u Najmehenu koji su Englezi dobili sa 2:0, deo srpskih navijača vređao je na rasnoj osnovi tamnopute igrače "gordog albiona", da bi situacija zamalo izmakla kontroli kod pogotka Meta Derbišajera pred kraj utakmice, kada engleski napadač nije želeo da izbaci loptu dok je Slobodan Rajković ležao povređen.

Srbija U21 - Engleska U21, 2012. godine

Rasizam u Kruševcu

Ponovo je Srbija došla na tapet UEFA zbog rasizma koji se dogodio 2012. godine na revanš meču baraža između "orlića" i Engleza. Gosti su u napetom meču došli do pobede u poslednjim sekundama utakmice, a inicijalna kapisla incidenta opaljena je slavljem Denija Rouza. Levi bek Totenhema je isprovocirao suludu rasističku reakciju Kruševljana, da bi se sve se dodatno zakuvalo u tunelu stadiona zbog čega je nekoliko "orlića" bilo žestoko kažnjeno od "disciplinaca" u Nionu.

Borac - Voždovac, 2015. godine

Odita meta Čačana

Čačani su bili česta tema Disciplinskog sudije Superlige i FSS. Poslednji put su igrali pred praznim tribinama zbog rasnih uvreda na račun Obijore Odite. Opet je povod bila utakmica sa Voždovcem i ponovo su rasisti bili protiv bivšeg fudbalera Javora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track