GOMILAJU PROJEKTILE S NUKLEARNIM GLAVAMA: Rusi raketama brane Srbe na Mundijalu
Foto: Dado Đilas

U SUSRET SP: Snažna poruka domaćina

GOMILAJU PROJEKTILE S NUKLEARNIM GLAVAMA: Rusi raketama brane Srbe na Mundijalu

Fudbal -

U Kalinjingradskoj oblasti, gde će fudbaleri Srbije biti tokom Mundijala, Rusi gomilaju projektile s nuklearnim glavama, koje plaše Litvaniju i okruženje

Reprezentacija Srbije biće tokom Mundijala 2018. godine smeštena u gradiću Svetlogorsk, nedaleko od Kalinjingrada, gde ruska vlast, prema rečima predsednice Litvanije Dalije Gribauskajte, poslednjih meseci raspoređuje projektile s nuklearnim bojevim glavama.

Šefica pribaltičke države u ovom potezu Rusije vidi pretnju za celu Evropu, a predsednik odbora ruskog parlamenta za odbranu Vladimir Šamanov potvrđuje informaciju i tvrdi da je raspoređivanje raketa odgovor na povećanje snaga NATO blizu granica njegove zemlje.

Nekad bi se na slične vesti reklo da velike sile opet zveckaju oružjem, ali sada ova fraza deluje naivno i isprazno. Projektili „iskander“ ne zveckaju. Nose nuklearne glave, precizni su na 500 kilometara, pa su samim tim i oni nečija meta, a smešteni su možda na svega nekoliko kilometara od baze „orlova“.

foto: Profimedia

Iz Fudbalskog saveza Srbije poručili su da ih političke i vojne igre ne dodiruju, jer na njih ne mogu imati uticaj.

- Mi radimo sve kako bismo početak Svetskog prvenstva dočekali što spremniji. Na stvari koje su van fudbala, pa samim tim i daleko od našeg uticaja, ne obraćamo pažnju. Sigurni smo da će Mundijal biti organizovan na najbolji mogući način - rekao je član rukovodstva FSS koji je insistirao na anonimnosti.

foto: Dragana Udovičić

Daleko od Rusije

KALINJINGRADU BLIŽI PRAG OD MOSKVE

Prilikom određivanja stalne baze „orlova“ u Rusiji čelnici FSS vodili su računa da putovanja na utakmice budu što kraća i da pri tome tokom boravka postoje najbolji uslovi za oporavak i trening. Kalinjingradska oblast je predeo uz Baltik između Poljske i Litvanije, s glavnim gradom Kalinjingradom, gde će selekcija Srbije 22. juna odigrati drugi meč na Svetskom prvenstvu sa Švajcarskom. Da bi se na najbolji način ilustrovala udaljenost od Rusije, dovoljno je reći da su ovoj teritoriji bliži Prag, Varšava i Berlin od Moskve ili Sankt Peterburga, a da su na kopnu odvojeni od ostatka zemlje Litvanijom i Belorusijom.

Kurir / Dejan Petković

Foto: Dragana Udovičić, Profimedia, Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Ovo su dve Đukićeve najveće dileme. Gde su navijači?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track