(FOTO) VELIKAN U VELIKOM PROBLEMU: Novi vlasnik Milana BANKROTIRAO!
Foto: AP

haos u italiji

(FOTO) VELIKAN U VELIKOM PROBLEMU: Novi vlasnik Milana BANKROTIRAO!

Fudbal -

Samo deset meseci nakon kupovine posrnulog velikana italijanskog i svetskog fudbala za 740.000.000 evra, kineski biznismen Jonghong Li proglasio je bankrot.

''Hvala Berluskoniju na poverenju, a navijačima Milana na strpljenju. Napravili smo najveći i najteži korak, a sada idemo dalje u nove pobede. Milan je klub svetskog renomea i vratićemo ga na vrh svetskog fudbala. Od danas kreće oporavak Milana na svim poljima.''

Ovako je 14. aprila govorio Jonghong Li, kineski biznismen težak pola milijarde dolara, kada je u ime kinseke korporacije Sport Investment Lux za 740 miliona evra kupio 99,93 posto Milana.

Tako je okončao 31. godinu dugu eru kontroverznog biznismena i političara, tokom koje su Rosoneri osvojili 29 trofeja. Ipak, poslednjih godina bio je daleko od nekadašnje slave, pa su bila potrebna nova i velika ulaganja kako bi se klub vratio na italijanski i evropski vrh.

Ugovorom o kupovini MIlana Kinezi su se obavezali da u naredne tri godine investiraju 350 miliona evra u klub. Krenuli su žestoko i samo ovog leta, njihove prve u klubu, na čak 15 igrača potrošili su preko 220 miliona evra.

Ipak, samo pola godine od preuzimanja Milana, Li Jonghong počeo je tražiti kupca za 25 posto deonica kluba koje je nudio za 200.000.000 evra. Ali nije bilo zainteresovanih za četvrtinu vlasničkog udela u Milanu.

Milanovog gazdu na ovo je naterao dug od 80.000.00 evra, odnosno dospela rata kredita ukupnog iznosa od 300.000.000 evra koji je ovaj fond podigao kod investicionog fonda kako bi kupio Milan.

Li Jonghong nije bio u mogućnosti da vrati ratu, a nije ni mogao da nađe inestitore zbog njegove reputacije koje je stekao u poslednje vreme kada su ga povezivali sa raznim malverzacijama sa novcem.

U očaju on je odlučio da se zaduži kod jednog lešinarskog fonda, kojem više ne može da plaća, a zbog dugova su ga čak dve banke tužile.

Neminovan i konačan pad usledio je danas. Kako piše ''Corriera della Sera'' njegova imovina se sada prodaje na online platformi Taobaou, koja je kineska verzija eBay-a.

Pitanje je sada samo šta će biti sa Milanom. Igračima i navijačima ova vest dolazi kada su se igrači konačno podigli i krenuli da igraju pod vođstvom novog trenera Đenara Gatuza nakon lošeg ulaska u sezonu.

Kurir sport/index.rs

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO! ČUDA SE DEŠAVAJU! Partizan je dokaz tome!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track