CRNO-BELI IZ JUŽNE AMERIKE: Volim Partizan, al, iz Perua
Foto: Printscreen

Hit priča

CRNO-BELI IZ JUŽNE AMERIKE: Volim Partizan, al, iz Perua

Fudbal -

Koreni u Humskoj Jugosloven koji je živeo u Peruu šezdesetih godina finansijski je pomogao tamošnju ekipu pod uslovom da promeni ime prema njegovom voljenom klubu iz Beograda

Navijačima Partizana naredni redovi biće izuzetno simpatični jer u dalekom Peruu postoji fudbalski klub koji nosi ime po našem šampionu!

Kako prenosi sajt Espreso.co.rs, do priče su došli kada im je čitalac poslao tekst da Partizan iz Perua ima skoro isti grb kao i klub iz Humske, a u oči upada i da na grbu stoji nemački orao, kao i boje nemačke zastave. Objašnjenje za mešavinu Partizana i Nemačke veoma je jednostavno.

foto: Beta

Grupa momaka odlučila je sredinom prošlog veka da napravi tim za šampionat Južne lige, koja se sastoji od kvartova Baranko, Ćoriljos i Miraflores. Tim je nazvan Amerika, a dresovi su bili nebeskoplavi.

Već sledeće godine postalo je jasno da će morati da nađu sponzora kako bi se registrovali za novu Ligu Baranko. I tada se pojavio komšija voljan da pomogne, ali pod jednim uslovom - kao čovek jugoslovenskog porekla tražio je da promene ime u Partizan po klubu za koji je navijao. Dogovor je brzo sklopljen, preuzet je grb, a dresovi su postali crno-beli. Klub je registrovan 11. decembra 1965. godine i postoji i dan-danas.

Do nemačkog orla i boja zastave došlo se nešto kasnije. Uprava kluba radila je sa nemačkim firmama koje su finansirale Partizan Baranko, pa su se i obeležja ove države pojavila na grbu u znak zahvalnosti.

foto: Printscreen

Devojke su prva liga

TRI TITULE, PONOSNI NA ŽENSKI TIM

Peruanski Partizan tri puta je osvajao šampionsku titulu Lige Baranko (1989, 1999. i 2016), bili su blizu trijumfa i u Interligi. Partizan Baranko s velikim ponosom ističe da ima i ženski deo kluba koji se takmiči u prvoj ligi Perua.

Kurir / Gojko Filipović

Foto: Printscreen, Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT : Srbima samo mrvice . Bogati će biti još bogatiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track