NEMAC SE SMUČIO CELOM SVETU: Brih je do juče bio sudija na zalasku karijere, a posle Valensije postao je bivši!
Foto: AP/Profimedia/Reuter/EPA

Raka Đurović ubeđen

NEMAC SE SMUČIO CELOM SVETU: Brih je do juče bio sudija na zalasku karijere, a posle Valensije postao je bivši!

Fudbal -

Poznati srpski sudijski komentator za Kurir objašnjava iz stručnog ugla kakve je greške napravio nemački arbitar na utakmici Valensija - Juventus.

Kada se sve ono izdešavalo oko Briha na Mundijalu, ja sam ga uzeo u zaštitu, ne zbog same odluke na našoj utakmici koja je bila za osudu, već zbog nekih drugih stvari. Sada kada sam izvršio analizu njegovog karaktera i rada na Mundijalu, pa i u Bundesligi, mislim da ne zaslužuje pozitivnu ocenu za svoje suđenje.

foto: FK Crvena Zvezda

Prvo, Brih je na SP pokazao da mu žestoki dueli ne znače puno. Kada se sudi Liga šampiona i ostala vrhunska takmičenja zahteva se jedan kriterijum od sudija, dok se u slabijim ligama drugačije presuđuju kontakti igrača. Brih, međutim, ne može da se brani promenom kriterijuma, jer deli pravdu na FIFA i UEFA takmičenjima kao i i u Bundesligi. Konkretno, šta mi se nije dopalo u Valensiji - Ronaldo je napravio blagi kontakt! Ono ponašanje dok je igrač Valensije na zemlji, a on ga po kosi povlači, to je detalj gde tražimo intezitet.

foto: AP

Loša stvar je što je Brih okrenut leđima tom događaju, pa traži uputstvo pomoćnika, a onda dodeljuje crveni za nešto što možda ne zaslužuje ni žuti karton.

Druga stvar, Ronaldo je velika zvezda, neko ko puni stadione širom sveta! Za njim se diže prašina, voleli ga ili ne, on je na terenu pravi sportsmen. Zato ga ponekad treba malo pričuvati, nešto mu istolerisati, iako to pravila ne kažu.

Posebno što, kao što rekoh, nema elemenata ni za žuti karton! Zatim, presuđivanje penala, naročito za Valensiju, podložno je diskusiji.

foto: Dado Đilas

Ispruženu ruku iz razloga kompenzacije dosuđuje i to dolazi od onog Briha koji u Rusiji nije video teže prekršaje, čak je odbijao i pomoć VAR tehnologije. Kao da sudi srpski sudija drugog ili trećeg stepena!

Dva su moguća razloga za Brihovu lošu arbitražu: pritisak zbog učešća na SP ili je možda reč o bahatom čoveku, kojom želi svima da pokaže kako može raditi šta god hoće. Lično mislim da njega još muče kompleksi iz Rusije. On je u jednom haosu, potpuno je promenio kriterijume i ne zaslužuje više našu pažnju, jer očigledno da teško podnosi teret SP. Brih je, rekao bih, do juče bio sudija na zalasku karijere, a posle Valensije postao je bivši!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track