ČOVEK KOJI JE IZMISLIO PANENKU NAPUNIO 70 GODINA: Dejan Stanković na rođendanu legendarnog fudbalera (VIDEO)
Foto: Promo

vreme slavlja

ČOVEK KOJI JE IZMISLIO PANENKU NAPUNIO 70 GODINA: Dejan Stanković na rođendanu legendarnog fudbalera (VIDEO)

Fudbal -

Spektakularnim izvođenjem penala na Evropskom prvenstvu 1976. godine je reprezentaciji tadašnje Čehoslovačke doneo titulu šampiona i sebe upisao u fudbalske anale.

Antonin Panenka je na beogradskoj "Marakani" u odlučujućoj petoj seriji jedanaesteraca, koji su prvi put u istoriji odlučivali o prvaku Starog kontinenta, pokazao nesvakidašnju smirenost i lucidnost, a gol koji je postigao postao je planetarno poznat. Ideja kojom se vodio i veština kojom je izveo šut do tada nisu viđeni na fudbalskim terenima i time je Antonin Panenka sebi "kupio" mesto među besmrtnima.

Legendarni češki fudbaler trenutno je počasni predsednik Bohemiansa, kluba u kome je počeo svoju bogatu karijeru. Panenka je u nedelju proslavio 70. rođendan, a Bohemians je u čast čoveka koji je u istoriji tog kluba na 230 utakmica postigao 76 golova organizovao prigodnu svečanost. Specijalni gost u Pragu bio je naš proslavljeni reprezentativac i ambasador UEFA Dejan Stanković, koji je Panenki uručio prigodne poklone i uveličao ceo događaj.

foto: Promo

UEFA je i ovim činom po ko zna koji put pokazala kako se odnosi prema legendama evropskog fudbala i igračima koji su na svojevrstan način obeležili istorijat takmičenja pod njenim okriljem.

foto: Promo

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track