NAJVEĆI GRUBIJAN U ISTORIJI ENGLESKOG FUDBALA: Ovo je PSIHO! Tukao je kog je stigao, Gaskojna hvatao za muškost, a onda postao poznati glumac (VIDEO)
Foto: Profimedia

NEPONOVLJIVI LIK

NAJVEĆI GRUBIJAN U ISTORIJI ENGLESKOG FUDBALA: Ovo je PSIHO! Tukao je kog je stigao, Gaskojna hvatao za muškost, a onda postao poznati glumac (VIDEO)

Fudbal -

Jedan jedini, neponovljivi Vini Džons danas slavi 54. rođendan! U legendu je ušao kao najprljaviji engleski fudbaler u istoriji, što zaista jeste bio.

Vini Džons rođen je 5. januara 1965. u Votfordu.

Karijeru je počeo 1984. u nižerazrednom Vildstonu, za koji je igrao, a istovremeno i radio kao nadničar. Imao je i epizodu u švedskoj trećoj ligi, a 1986. stigao je u Vimbldon, odakle kreće njegov uspon.

Ekipa Vimbldona u to vreme je nosila nadimak "Luda družina", koja je 1988. načinila senzaciju i osvojila FA kup, savladavši u finalu moćni Liverpul.

Mnogo kasnije, 2010. godine, tu medalju je poklonio navijačima Vimbldona.

U Vimbldonu se zadržao do 1989, kada je prešao u Lids, sa kojim je ušao u elitu. Iako je već 1991. otišao, navijači Lidsa ga i dan-danas obožavaju, a i on njih, pa je istetovirao grb tog kluba.

Njegov nekadašnji trener iz Vimbldona Dejv Baset ga je doveo u Šefild junajted, a već sledeće godine je prešao u Čelsi. I na "Stamford bridžu" se zadržao samo sezonu, dok se nije vratio u Vimbldon.

U Kvins park rendžers je stigao 1998. i postao igrač-trener, a karijeru je zvanično završio sledeće godine.

Igrao je reprezentaciju Velsa (devet mečeva), odakle mu je bio deda, iako je želeo da nosi dres Republike Irske, gde je išao ne bi li dokazao da odatle vuče korene, ali u tome nije uspeo.

Toliko o karijeri koja, osim osvojenog FA kupa, i nije bila baš blistava, ali je Vini uspeo da se upiše u istoriju. Naravno, ne igračkim kvalitetima...

Džons je u karijeri "zaradio" 12 crvenih kartona, a drži i rekord za najbrže dobijeni žuti karton na fudbalskom meču, jer ga je dobio posle samo tri sekunde! "Požuteo" je zbog faula nad Dejnom Vajthausom u FA kupu na meču između Čelsija i Šefild junajteda 1992. godine.

"Mora da sam bio previše nadrogiran, previše divalj, previše jak ili preran, jer posle tri sekunde, teško da mogu da previše kasnim", napisao je Vini Džons u svojoj autobiografiji.

U žižu javnosti dospeo je i četiri godine ranije kada je svet obišla njegova slika dok na utakmici hvala Pola Gaskoja za muškost!

"Samo sam hteo da proverim da li su mu mu.. toliko velika kao što pričaju", rekao je Džons.

Džons je 1992. kažnjen sa 20.000 funti i suspenzijom od šest meseci, jer je objavio snimak na kome objašnjava kako zastrašiti i povrediti protivničkog igrača!

Zbog svega toga dobio je nadimak Psiho!

O Džonsovim incidentima na terenu moglo bi se govoriti danima, ali ni van fudbala nije imao mira.

U junu 1998. je osuđen zbog povređivanja i nanošenje štete komšiji u novembru 1997.

U decembru 2003. je osuđen zbog nasilničkog ponašanja u avionu, kada je pijan udario jednog putnika i pretio da će pobiti celu posadu.

Godine 2013. javnost je bila šokirana informacijom da Vini Džons i njegova žena boluju od raka kože. Srećom, Vini je dobio tu bitku.

Vini Džons se oprobao i kao glumac. Debitovao je u filmu "Dve čađave dvocevke" 1998, posle čega je dobio još uloga, a svaki put je glumio žestoke momke.

Jedan je Vini Džons...

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track