NEPRAVOSNAŽNA ODLUKA: Odbačena optužnica protiv Dejana Lovrena zbog lažnog svedočenja
Foto: AP

SUD U ZAGREBU

NEPRAVOSNAŽNA ODLUKA: Odbačena optužnica protiv Dejana Lovrena zbog lažnog svedočenja

Fudbal -

Sud u Zagrebu odbacio je optužnicu protiv hrvatskog fudbalskog reprezentativca i igrača Liverpula Dejana Lovrena zbog davanja lažnog iskaza na suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću, potvrđeno je novinarima na sudu.

Reč je o nepravosnažnoj odluci Opštinskog krivičnog suda donetoj prošlog petka. Ukoliko nadležno državno tužilaštvo u Osijeku u roku od tri dana uloži žalbu na rešenje, spis će biti dostavljen Županijskom sudu u Zagrebu na dalje postupanje, preneo je portal Indeks.

Opštinski sud u Zagrebu u septembru prošle godine odbacilo je optužnicu i protiv kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na sudjenju Zdravku Mamiću. Tužilaštvo u Osijeku se žalilo na tu odluku, ali je kasnije odluku nižeg suda potvrdio zagrebački Županijski sud, pa je postupak protiv Modrića i pravosnažno obustavljen.

Transferi Modrića i Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Tužilaštvo je najpre podiglo optužnicu protiv Modrića, koji je svedočio o detaljima svog transfera u Totenhem 2008. Prema njihovim tvrdnjama, on je na sudjenju Mamiću i još trojici optuženih, svesno neistinito rekao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju fudbala, kojima se reguliše podela transfernog obeštećenja 50:50 odsto izmedju njega kao igrača i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor i da je te anekse ponovo potpisao posle odlaska u novi klub zbog navodne izmene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

Tužilaštvo je Modrića teretilo da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vreme kada je već igrao za novi klub, posle realizacije ugovora izmedju ovih klubova, pri čemu je celokupan iznos pripao matičnom klubu. ; Slično je bilo i u slučaju Dejana Lovrena, kojeg tužilaštvo tereti da je lagao o potpisivanju aneksa ugovora o profesionalnom igranju. Lovren je tvrdio da ga je potpisao u januaru 2007, a tužilaštvo tvrdi da je to bilo znatno kasnije, nakon transfera u Lion 2010. godine, kako im je Lovren i rekao tokom istrage. Tokom svedočenja na sudjenju Mamiću, oba igrača su promenila iskaze koje su dali tokom istrage.

Optužnice su podignute pred osječkim sudom, gde se sudilo i Mamiću, ali su slučajevi u medjuvremenu preseljeni u Zagreb. ; Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su sredinom prošle godine proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Svi su osuđeni na zatvorske kazne - Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osudjen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osudjene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

kurir.rs / Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track