UDOVIČIĆ: Još jedan korak ka kandidaturi za EP i SP u fudbalu
Foto: MOS

Treći kvadrilateralni sastanak

UDOVIČIĆ: Još jedan korak ka kandidaturi za EP i SP u fudbalu

Fudbal -

Zvaničnici Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke razgovarali su danas u Sofiji o osnivanju Inicijalnog organizacionog komiteta za podnošenje zajedničke kandidature tih zemalja za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2028. i Svetsko prvenstvo 2030.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u okviru trećeg kvadrilateralnog sastanka susreo se sa ministrom omladine i sporta Bugarske Konstantinom Kralevom, Rumunije Konstantinom Bogdanom Mateijem, zamenikom ministra sporta i kulture Grčke Jorgosom Vasilijadisom i predstavnicima nacionalnih fudbalskih saveza i tom prilikom razmatrani su dalji koraci koje je potrebno preuzeti u cilju podnošenja zajedničke kandidature za EP 2028. i SP 2030. godine u fudbalu.

Razgovarano je o Memorandumu o razumevanju izmedju vlada Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije radi osnivanja Inicijalnog organizacionog komiteta za podnošenje zajedničke kandidature za dva velika fudbalska takmičenja, a taj dokument predstavljaće konkretnu osnovu budućih ujedinjenih napora.

"Veoma sam zadovoljan time što svakim novim sastankom pravimo korak dalje ka cilju kojem svi težimo i što dodatno učvršćujemo prijateljske odnose i proširujemo regionalnu sportsku saradnju, a tako je bilo i ovoga puta. Hvala mojim uvaženim kolegama na konstruktivnom pristupu i predanosti u realizaciji našeg velikog cilja", rekao je ministar Udovičić.

Konačni zadatak Inicijalnog organizacionog komiteta biće da, uzevši u obzir zahteve po pitanju kandidature i postojeće nacionalne kapacitete pogledu ispunjenosti svih uslova, pripremi dosijee i dokumenta potrebna za kandidature, na osnovu zahteva Uefa i Fifa za organizaciju turnira.

"Organizovanje tako velike manifestacije predstavljalo bi dugoročno najbolje moguće ulaganje u sportske kapacitete naše zemlje – i pružilo podstrek izgradnji novih i planiranom renoviranju postojećih stadiona, kao i razvoju fudbala i celokupnog sistema sporta na svim nivoima", rekao je Udovičić.

On je kazao da bi taj dogadjaj "višestruko pozitivno uticao i na druge važne društvene oblasti poput turizma, ekonomije, kulture".

"Istovremeno bi predstavljao idealnu priliku da se Srbija ponovo pokaže kao prvoklasan i gostoprimljiv domaćin i time pošalje afirmativnu sliku u svet", ocenio je Udovičić na sastanku u Sofiji.

Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja