KAD OKONČAŠ KARIJERU SAMO TE ODJ..BU! JESTE FUDBAL LEP, ALI SVE OKO NJEGA JE SRA.E! Milko Đurovski o savremenom fudbalu i o tome zašto je njemu bolje nego Kristijanu Ronaldu
Foto: Zorana Jevtić, EPA/Giorgio Benvenuti

ISKRENA ISPOVEST

KAD OKONČAŠ KARIJERU SAMO TE ODJ..BU! JESTE FUDBAL LEP, ALI SVE OKO NJEGA JE SRA.E! Milko Đurovski o savremenom fudbalu i o tome zašto je njemu bolje nego Kristijanu Ronaldu

Fudbal -

Bivši fudbaler Milko Đurovski, čiji je prelazak iz Crvene zvezde u Partizan 1986. uzdrmao tadašnji jugoslovenski fudbal, otvorio je dušu za holandske medije.

Rođen u Tetovu 1963, Đurovski je svojevremeno važio za jednog od najtalentovanijih fudbalera u Jugoslaviji, a tokom 25-godišnje karijere je ostao upamćen kao ekscentrična ličnost na i van terena.

Bez dlake na jeziku govorio je o savremenom fudbalu, jednom od najboljih fudbalera današnjice Kristijanu Ronaldu, ali i odnosu ljudi prema njemu kada je kopačke 'okačio o klin'.

milko đurovski iskren do koske
milko đurovski iskren do koskefoto: Marina Lopičić

"Nikad me nije interesovao novac. Ni dok sam igrao, ni sad. Kristijano Ronaldo može da ima 300.000.000 evra na bankovnom računu, ali ne može, kao ja, da sedi u kafiću i da mu niko ne smeta. Uživam u slobodi. To je moj život. Tako živim sad, isto kao i dok sam igrao, bilo u Jugoslaviji, bilo u Holandji. Svakog meseca dobijam tih 400 evra zbog osvajanja bronze na OI, ali sem toga, šta mi je fudbal doneo u materijalnom smislu? Ništa! Bio sam prvak i sa Zvezdom i sa Partizanom, davao golove, a da li mislite da se neki od predsednika tih klubova setio da me pozove, pita: 'Milko, kako si? Da li ti je potreban novac?' Niko ne kontaktira sa mnom. I nema problema. Samo želim da pojasnim kako stoje stvari".

ronaldo nema mira
ronaldo nema mirafoto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

I onda poenta:

"Dok ste aktivni, od vas traže neprestano da igrate. Čak i kad su vam kolena povređena. Nisam iz te priče. Oduvek sam radio šta je najbolje za mene. Ako igraš kako oni sviraju kazaće 'sjajan mali'. Suštinski, nikog neće biti briga u kakvom ti je stanju telo kad više ne budeš mogao na teren. A kad okončaš karijeru samo te otresu. Odj... Jeste fudbal lep, bar je bio dok sam ja igrao, ali sve oko njega je sr..... To više nije moj svet. Bolesno je. Novac ga je uništio".

Sa večitima osvojio sedam trofeja

Milko Đurovski je fudbal počeo da igra u rodnom Tetovu za lokalni tim Teteks. Već sa 12 godina prelazi u Crvenu zvezdu, a za prvi tim debituje sa 17 godina. Za šest godina je odigrao 115 utakmica i postigao 54 gola. Osvojio je dve titule šampiona i dva kupa Jugoslavije.

U leto 1986. godine uradio je ono "što se ne radi" - prešao je u gradski rivalski klub Partizan. Za četiri sezone u crno-belom dresu je osvojio jednu titulu, jedan kup i jedan superkup Jugoslavije. Za Partizan je odigrao 70 utakmica i postigao 39 golova.

Bio je zvezda Groningena u Holandiji za koji je nastupao od 1990. do 1992. godine i na 57 utakmica postigao 23 gola. Za isti tim je igrao i u sezoni 93-94 kada je na 14 utakmica bio strelac pet puta.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao šest utakmica i postigao dva gola, da bi posle raspada SFRJ zaigrao za Makedoniju na tri utakmice.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track