PRVENAC JOVIĆA, ČUDESNI DMITROVIĆ: Hrabri Orlovi odoleli Nemcima! Desetkovana Srbija remizirala sa Pancerima (VIDEO)
Foto: Starsport©

GENERALNA PROBA ZA KVALIFIKACIJE

PRVENAC JOVIĆA, ČUDESNI DMITROVIĆ: Hrabri Orlovi odoleli Nemcima! Desetkovana Srbija remizirala sa Pancerima (VIDEO)

Fudbal -

Reprezentacija Srbije odigrala je sa Nemačkom nerešeno 1:1 u prijateljskoj utakmici u Volfsburgu.

"Orlovi" su poveli golom Luke Jovića već u 12. minutu, a izjednačio je Leon Gorecka u 69.

I jednima i drugima ovaj meč je predstavljao generalnu probu pred start u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. Nemačka u nedelju gostuje Holandiji u Amsterdamu, dok Srbija dan kasnije igra sa Portugalom u Lisabonu.

Istina je da selektor Nemačke Joakim Lev nije od starta na teren poslao najjači tim, ali njegov srpski kolega Mladen Krstajić nije mogao da računa na Kolarova, Matića, Tadića, Mitrovića, Kostića, Fejsu i Prijovića.

I tako desetkovani "orlovi" bili su hrabri i zasluženo se izborili za remi.

Naša reprezentacija povela je već u 12. minutu prvencem Jovića u dresu "orlova". Ljajić je izveo korner sa desne strane, na prvoj stativi lopta se od leđa spajića odbila do Jovića, koji ju je sa pet metara glavom poslao u mrežu!

U prvom poluvremenu linije srpskog tima su odlično funkcionisale, pa iako su imali znatno veći posed lopte, Nemci su u ofanzivi bili nemoćni.

Zato su "orlovi" iz kontri pretili, a šansu kakvu je u 41. minutu propustio Ljajić, malo kad se ukazuje. Nedugo zatim i Milenković je mogao da duplira prednost našeg tima, ali je dobio samo korner.

U drugom poluvremenu, kada je Lev izvršio nekoliko izmena (ušli Rojs i Gorecka) i kada su se razigrali i Gundogan i Sane, "panceri" su vršili konstantno snažan pritisak.

Ipak, prvu šansu stvorili su "orlovi", u uvodnim minutima kada je, inače veoma dobri Lazović, loše šutirao.

A onda je na scenu stupio Marko Dmitrović! Golman Srbije je branio i moguće i nemoguće. Imao je čuvar mreže Eibara jednu fantastičnu odbranu i u prvom poluvremenu, a u nastavku je činio čuda.

Ipak, nije mogao da zaustavi udarac Gorecke u 69. minutu sa oko 14, 15 metara za 1:1.

Istina, bio je Dmitrović savladan i malo pre izjednačujućeg gola, kada je Gundogan izašao sam pred njega, obišao ga i poslao loptu u praznu mrežu, ali je Maksimović maestralno reagovao, uklizao i spasao gol.

Nemci su do kraja pokušavali da stignu do pobede, a delovalo je da meč ima takmičarski, a ne pripremni karakter.

U finišu su se pokoškali Jovičić i Sane, a u 93. minutu crveni karton je dobio Pavkov, posle neopreznog starta upravo nad napadačem Mančester sitija, prilikom koga ga je i zgazio.

Dodajmo da je pored Zvezdinog gorostasa Pavkova, debi za "orlove" upisao i Bogosavac, levi bek Čukaričkog.

foto: Starsport©

TOK MEČA:

KRAJ - 1:1

90+3. minut - CRVENI KARTON ZA PAVKOVA! Nagazio je Sanea!

90+1. minut - ČARKE JOVIČIĆA I SANEA!

90. minut - Centaršut ili šut Radonjića? Svejedno. Ter Štegen je jedva sprečio loptu da uđe u mrežu.

88. minut - Izašao je Maksimović, u igri je Jovičić.

79. minut - Još dve izmene Krstajića: Mitrović umesto Bogosavca, Živković umesto Lazovića.

78. minut - Kao na traci se ređaju šanse za domaćina, Dmitrović je neverovatan.

foto: Starsport©

77. minut - Sada Sane pokušava sa distance, Dmitrović šalje loptu u korner.

73. minut - Još jedna šansa za Sanea i još jedna fenomenalna odbrana Dmitrovića. Napadač Mančester sitija je "zalomio" dvojicu srpskih defanzivaca i šutirao, a golman Eibara je ponovo bio sjajan.

71. minut - Pavkov debituje, zamenio je Jovića.

69. minut - GOOOOLLLL - 1:1 - GORECKA! Spajić je pogrešio, Nemci su se dokopali lopte, u dva poteza ona je došla do Gorecke, koji je sa 14,15 metara precizno šutirao.

65. minut - NEVEROVATNO ŠTA NIJE GOL! Gundogan je obišao Dmitrovića i poslao loptu u praznu mrežu, ali se odnekud pojavio Maksimović i sprečio slavljen domaćina.

64. minut - PONOVO BLISTA DMITROVIĆ! Sane je ostao sam na samo nekoliko metara od gola, pokušao je glavom, a golman Srbije još jednom sjajno intervenisao.

62. minut - Prve izmene kod "orlova" - Radonjić umesto Gaćinovića, a Lukić umesto Milinković-Savića.

59. minut - VELIKA ŠANSA ZA NEMAČKU! JOŠ JEDNA ČUDESNA INTERVENCIJA DMITROVIĆA! Bogosavac je loše izveo aut, lopte se dokopao Rojs, prevario Spajića i iz sjajne pozicije šutirao, ali je Dmitrović fantastično reagovao.

56. minut - Treća izmena kod domaćina: Gorecka umesto Branta.

47. minut - JOŠ JEDNA VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU! Gaćinović je sjajno proigrao Lazovića, koji je iz dobre pozicije loše šutirao.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Lev je izvršio dve izmene: Ter Štegen umesto Nojera, a Rojs umesto Hacerca.

1 / 12 Foto: Starsport©

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 0:1! Gromoglasni zvižduci domaćih navijača...

44. minut - JOŠ JEDNA VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU! Posle prekida lopta je došla na peterac do Milankovića, koji je pogodio jednog Nemca, pa je lopta, umesto u mrežu, otišla u korner.

41. minut - ŠTA JE PROMAŠIO LJAJIĆ! Lazović je ostavio Ljajića usamljenog negde oko bele tačke, mogao je da bira gde i kako će da šutira, a onda je poslao loptu preko gola!

40. minut - "Orlovi" su u poslednja dva, tri minuta uspeli da se oslobode snažnog pritiska.

37. minut - VELIKA ŠANSA ZA NEMAČKU! DMITROVIĆ NAPRAVIO ČUDO! Šta je sada odbranio golman Srbije! Lopta je došla do Vernera, usamljenog na nekoliko metara od gola, ali je njegov šut Dmitrović zaustavio.

foto: EPA/FOCKE STRANGMANN

29. minut - Bilo je opasno pred golom Dmitrovića, ali je Rukavina otklonio opasnost.

foto: AP

25. minut - Šansa za Srbiju! Lazović je protutnjao po desnoj strani i proigrao Jovića, ali je njegov šut izblokiran.

foto: EPA/FOCKE STRANGMANN

22. minut - Šansa za Nemačku! Maksimović je izgubio loptu na sredini terena, u dva poteza je Verner došao u priliku, ali ga je Milenković omeo pri šutu, pa je Dmitrović odbranio.

foto: EPA/FOCKE STRANGMANN
foto: EPA/DAVID HECKER

12. minut - GOOOOLLLL - 0:1 - JOVIĆ! Ljajić je izveo korner sa desne strane, na prvoj stativi lopta se od leđa spajića odbila do Jovića, koji ju je sa pet metara glavom poslao u mrežu!

JOVIĆEV PRVENAC ZA REPREZENTACIJU!

2. minut - Evo i prvog udarca "pancera" u okvir gola, tukao je Haverc, siguran je Dmitrović.

foto: EPA/DAVID HECKER

1. minut - Odmah su domaćini zapretili, iz polukontre, šutirao je Klosterman, ali je izblokiran, pa su Nemci dobili prvi korner.

1. minut - Utakmica je počela.

foto: EPA/FOCKE STRANGMANN

Tribine "Folksvagen arene" su ispunjene, ima oko 30.000 gledalaca.

foto: EPA/FOCKE STRANGMANN

SASTAVI:

Selektor Srbije Mladen Krstajić iznenadio je sastavom, iako ne računa na Kolarova, Tadića, Mitrovića, Kostića, Fejsu, kao ni na Matića i Prijovića, koji i nisu sa reprezentacijom. Krstajić se opredelio za ofanzivnu formaciju. Levi bek Bogosavac je debitant, a na krilu je povratnik u repreyentaciju Lazović.

NEMAČKA: Nojer - Kimih, Sile, Tah, Klosterman - Gindogan, Halštenberg, Brant, Haverc, Sane - Verner.

SRBIJA: Dmitrović - Rukavina, Spajić, Milenković, Bogosavac - Milinković-Savić, Maksimović, Gaćinović - Lazović, Jović, Ljajić.

Poređenje špiceva, Vernera i Jovića:

foto: EPA/FOCKE STRANGMANN
foto: EPA/FOCKE STRANGMANN

Obema selekcijama je to generalna proba pred start u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. "Orlovi" će u ponedeljak gostovati Portugalcima u Lisabonu, dok se dan ranije "panceri" sastaju sa Holandijom u Amsterdamu.

Selektor Srbije Mladen Krstajića ima mnogo problema sa povređenim igračima. Sa ekipom nisu Nemanja Matić i Aleksandar Prijović, dok se na povrede žale i Aleksandar Kolarov, Ljubomir Fejsa, Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović.

"Posle moje igračke karijere u Nemačkoj i svega ostvarenog, drago mi je da sam ponovo ovde, jer to je san koji mi se ostvario", izjavio je Krstajić i najavio da će Luka Jović, koji nastupa za Ajntraht iz Frankfurta, biti starter.

Selektor Nemačke Joakim Lev je posle debakla na Svetskom prvenstvu u Rusiji, zatim i u Ligi nacija podmladio reprezentaciju. Lev više ne računa na iskusni trio iz Bajerna: Tomasa Milera, Matsa Humelsa i Žeroma Boatenga, na spisku sada nema ni vedete Pari Sen Žermena Julijana Drakslera...

"Što se tiče promena u nemačkoj selekciji, sve je to normalno u fudbalu. Nemci su velika reprezentacija i teže tome da ponovo budu najbolji", rekao je Krstajić.

Debitanti među "pancerima" su štoper Niklas Štark (Herta), desni bek Lukas Klosterman (Lajpcig) i napadač Maksimilijan Egeštajn (Verder).

Ovo je 29. put da se naša reprezentacija, svejedno da li se zvala Jugoslavija, SCG ili Srbija, sastaje sa "pancerima" (Nemačkom ili Zapadnom Nemačkom).

Istorija je na strani Nemaca, jer su se u tih 28 utakmica radovali 16 puta, uz tri remija i devet poraza.

Međutim, u poslednje dva susreta na velikim takmičenjima, jedina dva takmičarska meča od raspada SFRJ, naša reprezentacija nije izgubila.

Obe utakmice igrane su u grupnoj fazi svetskih prvenstava, prva 1998. u Francuskoj - 2:2, a druga 2010. u Južnoj Africi - 1:0.

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track