POSLE PET GODINA REŠENO GORUĆE PITANJE: Zvezda izmirila dugove bankama!
Foto: Dado Đilas

ZANIMLJIVO

POSLE PET GODINA REŠENO GORUĆE PITANJE: Zvezda izmirila dugove bankama!

Fudbal -

Ovo se nije znalo - Nije postojao dug samo prema Agrobanci već i prema
Marfin banci, Poštanskoj štedionici, Banci Intezi, Eurobanci, Erste banci...

Decenijski dug FK Crvena zvezda prema Agrobanci više ne postoji!

Iza ovih reči stoji Dragan Milošević, predsednik Nadzornog odbora srpskog šampiona, napominjući da je zatečeni dug prema Agrobanci na dan 31. decembra 2014. iznosio 8,3 miliona evra, ali da je zbog visokih kamata koje je ova banka, danas u stečaju, imala prema Crvenoj zvezdi, isti narastao na 16,8 miliona evra za nepune četiri godine. - Ogromne su bile kamatne stope u to vreme, iznosile su oko 20 odsto. Na nivou zelenaških kamatnih stopa - rekao je Dragan Milošević.

Banka u stečaju

Treba pomenuti i činjenicu da je u to uračunat i iznos zatečenog jemstva za jednu kompaniju od 1,7 miliona evra, tako da je dug Crvene zvezde prema Agrobanci sa pripadajućim kamatama, bez navedenog jemstva, iznosio 15,1 milion evra.

Agencija za osiguranje depozita je u toku prošle godine na tenderu prodala potraživanja banaka u stečaju u iznosu od 240 miliona evra nemačkoj kompaniji „EOS Matriks“, koja je ponudila najveći iznos, i to 11,29 miliona evra, što predstavlja 4,5% od ukupnih potraživanja. Da je Crvena zvezda prodata u ovom paketu, država bi za dug Crvene zvezde naplatila svega 600.000 evra prema gorenavedenim tržišnim uslovima. Kako kaže predsednik NO Crvene zvezde, najveći srpski klub je već isplatio 2,5 miliona evra Agrobanci, a iznos koji je Crvena zvezda dodatno platila višestruko premašuje tržišnih 600.000 evra. Pored toga, Milošević je izjavio da su rešena dugovanja prema svim bankama koja su zatečena na dan 31. decembra 2014. godine.

Bez povoljnih uslova

- Ono što je interesantno, a dosad nikada nije pomenuto, jeste da nije postojao dug samo prema Agrobanci već i prema Marfin banci, Poštanskoj štedionici, Banci Intezi, Eurobanci, Erste banci, Univerzal banci... Nismo dobili nikakve uslove koji su ekstremno povoljniji ili lošiji. Osnovni dug je bio 2,7 miliona evra, deo kamate je kapitalizovan, pa se zakonitom procedurom došlo do iznosa od 3.260.000 evra, koji je u potpunosti plaćen - zaključio je Milošević.

Otišli u stečaj Otpisana i Marfin banka Primer rešavanja duga banke u stečaju imamo i kod kiparske Marfin banke. - Ta banka je otišla u stečaj i potraživanje je preuzela Agencija za sanaciju, stečaj i likvidaciju države Kipar. Bili smo dužni 6,5 miliona evra s kamatama, a to smo platili milion evra! To su bili tržišni uslovi. To smo sve radili uz pomoć finansijskih savetnika - kaže Dragan Milošević.

Ćalasan, Drulić... Dug od 60 miliona sveden na 1,5 miliona €

Dragan Milošević otkriva da je ukupan dug dolaskom Zvezdana Terzića na čelo kluba bio preko 60 miliona evra. - Kada smo došli u klub, dug je bio 53.000.000 evra, ali nismo znali za još neke poput „slučaja Ćalasan“. Njemu je trebalo da se plati 3,3 miliona evra, od toga 1,5 miliona nije bilo u obračunu od ukupnog duga. Ukupno, dug je bio preko 60 miliona evra, s obzirom na sporove s Drulićem, trenerima, zaposlenima... Od tog duga iz 2014. danas je Crvena zvezda dužna milion ili milion i po evra. Tu su još dve rate Druliću, oko 500.000 evra, sporazum s bivšim predsednikom oko 100.000 evra i deo poreskog duga - istakao je Dragan Milošević.

Kurir/Aleksandar Radonić

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track