Najnovije vesti

PALI SMO S KONJA ŠAMPIONA NA MAGARCA U POZNIM GODINAMA: Hadžibergić o poslednjem penalu za Jugoslaviju i fudbalu danas!
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

kad veliki postane mali

PALI SMO S KONJA ŠAMPIONA NA MAGARCA U POZNIM GODINAMA: Hadžibergić o poslednjem penalu za Jugoslaviju i fudbalu danas!

Fudbal

Stariji ljubitelji fudbala na prostorima SFR Jugoslavije sećaju se Faruka Hadžibegića i verovatno im je prva asocijacija na stamenog defanzivca Mundijal u Italiji 1990 i scena kada kapiten nacionalnog tima u četvrtfinalu Svetskog prvenstva protiv Argentine promašuje odlučujući, ispostaviće se poslednji penal za Jugoslaviju.

Čovek, koji je jednom prilikom rekao da je napadačima u fudbalu daleko lakše, jer ukoliko ne daju gol, svi će da kažu da nije bilo sreće, dok defanzivac ma kako igrao, zbog jedne greške, koja dovede do gola ili poraza može biti ocrnjen i osporen.

Danas 30 godina kasnije Hadžibegić ovako gleda na duel sa Argentinom (0:0, penalima 2:3) u Firenci i celokupno planetarno prvenstvo:

“Ne mogu da kažem da nismo imali šansu da budemo prvaci. Ne bih da zvučim prepotentno pa da kažem: bili smo najbolji, ali objektivno bili bismo veliki problem za Italiju, baš kao i za Nemačku u finalu. Jer naša ekipa je iz utakmice u utakmicu izlazila sve jača i bolje organizovana i na kraju krajeva sve se posložilo. Međutim, falio je taj jedan detalj – da dam gol iz penala”, prisetio se Hadžibegić i dodao:

"Pogledajte kako sam šutnuo taj penal. Ja sam ga gledao sigurno sto puta. Niko mi nije rekao da sam ga loše šutnuo."

Hadžibegić kaže, da po lepom pamti to Svetsko prvenstvo. 

“Uprkos svemu, za mene je Svetsko prvenstvo u Italiji je velika, lepa uspomena. Bio je to rezultat dugogodišnjeg rada i ostvarene generacije, kako trenera tako i samih reprezentativaca. To prvenstvo je divan momenat kojeg se uvek setim. Setim se, pre svega, druženja, naših utakmica, svađa kada smo gubili i radovanja kada pobedimo. Jednog perfektnog druženja koje mi i dan danas nedostaje”.

Nedugo potom usledio je potpuni krah i raspad Jugoslavije, a samim tim i generacije koje se uz uzdahe prisećaju mnogi ljubitelji fudbala.

“Ima stvari za kojima žalim, ali nisam nostalgičan. Više sam revoltiran na to gde su nas i u kakvu situaciju doveli ljudi koji su nas vodili i koji nas danas vode”, istakao je aktuelni selektor Crne Gore i obrazložio:

“Destrukcija Jugoslavije i sve politike posle rata su totalno nelogične. Imali smo zemlju koja je dala olimpijske pobednike, doktore nauka, nobelovce… I da nam se onda desi sve ovo što nam se desilo, i to iz neke gluposti i primitivizma. Mislim da su učesnici tih ideja osramotili svoj obraz, ali i obraz svojih očeva i predaka”.

Na pitanje kako vidi fudbal u zemljama bivše SFRJ, Hadžibegić kaže:

“Mi smo sišli sa konja koji je osvajao svetske trke i seli na magarca u poznim godinama. Mi smo generalno u svim domenima nazadovali jedan vek. Sada trčimo za Evropom, za Ligom šampiona, evropskim i svetskim prvenstvima. Tu smo mali, a bili smo kraljevi”.

Kurir sport / Nedeljnik

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...