PAMTIĆU GOL ZA LUTON, DUPLU KRUNU SA ATLETIKOM I BOMBU NA DERBIJU! Ovako je Antić govorio o svojoj karijeri! VIDEO
Foto: AP

teške teme

PAMTIĆU GOL ZA LUTON, DUPLU KRUNU SA ATLETIKOM I BOMBU NA DERBIJU! Ovako je Antić govorio o svojoj karijeri! VIDEO

Fudbal -

U Madridu je, posle kratke bolesti, u 71. godini preminuo jedan od najboljih srpskih trenera, Radomir Antić.

Nekadašnji šef stručnog štaba nekoliko španskih velikana, od Saragose i Ovijeda, preko Reala i Atletiko Madrida, do Barselone, bio je poznat po stručnosti, znanju i autoritetu, a najviše ga je kao čoveka krasila ljudskost.

- Dupla kruna u Atletiku, gol koji je Luton ostavio u najjačoj engleskoj ligi, pogodak za Fenerbahče protiv Galatasaraja, udarac na derbiju sa 40 metara posle kojeg je Dujković odbio loptu, a Bjeković pogodio za pobedu na stadionu Crvene zvezde u poslednjem minutu... Mnogo je bilo trenutaka koji su ostavili poseban pečat. Ponosim se sa 397 utakmica za Partizan, čiji sam i kapiten bio. Tada se igralo mnogo manje utakmica u sezoni - rekao je Antić u jednom od svojih poslednjih intervjua.

Igračku karijeru je počeo u Slobodi iz Užica (1967—1968), a zatim je prešao u Partizan, u kom je igrao najveći deo svoje karijere (1968—1976).

U Partizan je došao 1968. godine i u njemu je tokom sledećih devet godina došao do kapitenske trake i reprezentacije. Sa Partizanom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1975/76. a u prvenstvu Jugoslavije je odigrao 181 utakmicu za Partizan i postigao 9 golova.

U leto 1976. Antić je potpisao za Fenerbahče. U tom istanbulskom klubu je proveo dve sezone, pre nego što je prešao u špansku Real Saragosu. Godine 1979. Antić je prešao u Luton taun u kome je ostao do 1984. U maju 1983. je postigao gol koji je spasio klub od ispadanja iz prve lige, 4 minuta pre završetka poslednje utakmice u prvenstvu protiv Mančester sitija, koji je posle toga ispao iz lige.

Svoj prvi i jedini nastup u dresu reprezentacije Jugoslavije je zabeležio 26. septembra 1973. u Beogradu, na prijateljskom susretu sa reprezentacijom Mađarske (1:1). Antić je tada odigrao svega desetak minuta, jer je utakmicu započeo sa klupe. U igru je ušao u 80. minutu umesto povređenog Franja Vladića, koji je prethodno u 62. minutu zamenio Vladimira Petrovića Pižona.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track