CELA JUGOSLAVIJA JE PLAKALA DOK SE TRESLA PROKLETA PREČKA Kako je Mijatovićev promašaj ušao u ISTORIJU! I DAN DANAS BOLI
Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI DAN

CELA JUGOSLAVIJA JE PLAKALA DOK SE TRESLA PROKLETA PREČKA Kako je Mijatovićev promašaj ušao u ISTORIJU! I DAN DANAS BOLI

Fudbal -

Na današnji dan pre 22 godine legendarni Peđa Mijatović je izveo penal koji nikada nećemo zaboraviti.

Postoje utakmice koje bi najradije odmah izbrisali iz sećanja, ali koje nažalost nikada neće izbledeti u našim mislima.

Jedna takva je odigrana 29. juna 1998. godine.

Na stadionu "Munisipal" u Tuluzu 33.500 gledalaca je prisustvovalo meču koji je odlučivao koja će ekipa izboriti plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva, Jugoslavija ili Holandija.

Ekipa Holandije, predvođena selektorom Gusom Hidinkom, bila je strah i trepet u to doba, ali ni četa Slobodana Santrača nije želela da uzmakne ni za pedalj. Naprotiv.

Jugoslavija je igrala u sastavu: Kralj, Mirković, Đorović, Komljenović, Petrović, Jokanović, Mihajlović, Brnović, Jugović, Stojković, Mijatović.

Holanđani su izašli u sastavu: Van der Sar, Rajzinger, Stam, Frank de Bur, Numan, Davids, Ronald de Bur, Sedorf, Koku, Bergkamp, Overmars.

foto: Profimedia

Holandija je povela golom Denisa Bergkampa na asistenciju Franka de Bura u 38. minutu. Bergkamp je bio jači u duelu od Mirkovića i zatim šutirao, a lopta je ispod ruku Kralja završila u mreži.

Izjednačenje je doneo Slobodan Komljenović početkom drugog poluvremena. Piksi Stojković je se leve strane izveo skraćeni korner, a Komljenović na drugoj stativi bio najviši u skoku.

Jugoslavija je bila u velikom naletu, a posle starta Stama u kaznenom prostoru, odnosno povlačenja Jugovića s leđa, španski sudija Garsija Aranda je dosudio penal za "plave". Igrao se 50. minut. Mijatović je sa bele tačke uputio pravu bombu, Edvin van der Sar nije imao nikakve šanse da odbrani taj šut, ali lopta nije završila u mreži već na prečki.

foto: Profimedia

Taj meč u Tuluzu bude jedan od najbaksuznijih u istoriji našeg nacionalnog tima pobrinuo se Edgar Davids koji je u drugom minutu zaustavnog vremena posle kornera i gluposti odbrane Jugoslavije koja ga je ostavila samog, sa 20-tak metara smestio u mrežu Jugoslavije. Lopta je na putu zakačila jednog fudbalera Jugoslavije i prevarila Kralja.

Legenda kaže da se prečka u Tuluzu i danas još uvek trese od udarca Peđe Mijatovića.

Peđa je pre dve godine izjavio da mu je to najgori momenat u karijeri.

- Svi mi kažu: "Imao si sjajnu karijeru, ali onaj penal..." Eto, taj promašeni penal će me pratiti dok sam živ. Nekako sam bio siguran da ću dati gol, nisam previše razmišljao o drugačijem scenariju. To sam shvatio kao deo posla koji moraš da odradiš. Spustio sam loptu na onu tačkicu, pogledao golmana. Van der Sar je visok golman, ima dugačke ruke, odjednom mi se gol tako suzio, pomislio sam na to šta treba da radim i odlučim se da podignem malo loptu. Šutnuo sam po sredini, ali ona je udarila u prečku i pala na zemlju - rekao je Mijatović.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track