PODIGLI VELIKU PRAŠINU O potezu Halanda i njegovih saigrača priča cela planeta (VIDEO)
Foto: Printskrin

KAKVA PORUKA

PODIGLI VELIKU PRAŠINU O potezu Halanda i njegovih saigrača priča cela planeta (VIDEO)

Fudbal -

Reprezentacija Norveške je na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru ubedljivo savladala selekciju Gibraltara (3:0), međutim, nakon meča se nije pričalo o igri i rezultatu već o poruci koju su poslali organizatorima Mundijala.

Naime, tokom intoniranja himne reprezentativci Norveške nosili su majice sa natpisom: "Ljudska prava, na terenu i van njega".

U Kataru je tokom izgradnji stadiona za Svetsko prvenstvo od 2011. do 2020. poginulo je 5927 radnika iz te zemlje i još 824 iz Pakistana. To su zvanični podaci, a sumnja se da je broj poginulih daleko veći, jer nema podataka iz Kenije i Filipina, dve zemlje iz kojih dolazi jeftina radna snaga. Radnici žive u nehumanim uslovima, rade u dve smene dnevno, a mnogi su počinili i samoubistva.

Verovali ili ne, Katar zvanično priznaje samo 37 smrtnih slučajeva na gradnji objekata za SP.

Ponašanje organizatora zgrozilo je ljubitelje fudbala širom sveta. Brojni norveški klubovi rešili su da bojkotuju Mundijal, a prvi čovek Fudbalskog saveza Norveške Terje Svendsen slaže se sa svim kritikama na račun organizatora.

"Potpuno se slažem sa kritikama na račun Katara, ali mislim da nikome neće pomoći ako SP bude bojkotovala samo Norveška. Umesto toga naša zemlja će se uključiti u borbu protiv kršenja ljudskih prava na Bliskom istoku", rekao je on.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track