ŠTA JE ZVEZDINA REALNOST? Liga šampiona je ostala san, a između crveno-belih i Lige Evrope stoji ekipa tri puta skuplja od Šerifa
Foto: Starsport©

(ne)moguća misija?

ŠTA JE ZVEZDINA REALNOST? Liga šampiona je ostala san, a između crveno-belih i Lige Evrope stoji ekipa tri puta skuplja od Šerifa

Fudbal -

Fudbaleri Dinama su, nakon pobede protiv Legije, poručili da nisu ni razmišljali o potencijalnom dvomeču sa Crvenom zvezdom, a da li su u Zvezdi razmišljali o Dinamu - nije ni važno.

Šokantan poraz u Moldaviji od Šerifa jedan je od najtežih u novijoj istoriji kluba, a crveno-beli se umesto komšijama iz Hrvatske, okreću komšijama iz Rumunije.

Protivnik izabranicima Dejana Stankovića u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope biće Kluž koji je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona poražen od Jang Bojsa, a čak i bez analiza možemo da zaključimo da će mečevi sa šampionom Rumunije biti zahtevniji od onih koje je Zvezda odigrala protiv prvaka Moldavije.

Uprkos činjenici da nisu napravljene ekstremne promene u timu u odnosu na prošlu sezonu, ekipa iz Ljutice Bogdana nije pokazala da je spremna za igranje Lige šampiona ove sezone, a čak je i drugo po rangu takmičenje u Evropi pod znakom pitanja nakon bledog starta sezone.

FK Crvena zvezda
foto: Starsport©

U odnosu na fudbalere Šerifa (11,9 miliona), prvotimci Kluža su gotovo tri puta skuplji (30,4 miliona), ali vrednost rumunske ekipe je i više nego duplo manja od vrednosti igrača Zvezde na transfer tržištu (63,5 miliona).

Kluž je na startu sezone ostvario četiri pobede iz četiri meča u Rumuniji i trenutno je na prvom mestu u prvenstvu, dok je u kvalifikacijama za Ligu šampiona startovao od prvog kola. Borac je kao prva prepreka izbačen u Banjaluci tek posle produžetaka, zatim gibraltarski Linkoln nije predstavljao veliku opasnost, ali u trećem kolu, posle 1:1 na domaćem terenu, na gostovanju Jang Bojsu fudbaleri rumunske ekipe su ispali praktično već na poluvremenu.

Uprkos vođstvu u četvrtom minutu, Kluž je u prvom delu igre primio tri gola, a meč je završen upravo rezultatom sa poluvremena - 3:1.

Crvena zvezda 63,5 miliona - Kluž 30,4 miliona

Crvena zvezda, najskuplji igrači

Mirko Ivanić (6,5 miliona) Veljko Nikolić (5 miliona) Aleksandar Katai (4,5 miliona) Željko Gavrić (4,5 miliona) Milan Gajić (3,5 miliona) Aleksandar Dragović (3,5 miliona) Filipo Falko (3,5 miliona) Miloš Degenek (3 miliona) Milan Rodić (2,5 miliona) El Fardu Ben (2,5 miliona)

Kluž, najskuplji igrači

Andrej Burka (štoper, 3,3 miliona) Kristijan Manea (bek, 2,4 miliona) Aleksandru Paun (krilo, 1,8 miliona) Bilel Omrani (napad, 1,6 miliona) Gabrijel Debeljuh (napad, 1,5 miliona) Gidrijus Arlauskis (golman, 1,5 miliona) Runar Sigurjonson (vezni, 1,2 miliona) Denis Alibec (napad, 1,1 milion) Mateo Sušić (bek, 1,1 milion) Mario Kamora (bek, 1,1 milion)

FK Crvena zvezda
foto: Starsport©

Prva utakmica plej-ofa za Ligu Evrope zakazana je za 19. avgust u Beogradu, a zadatak Stankovića nije lak, Zvezda će za sedam dana morati da izgleda drastično drugačije na terenu i do tog četvrtka je potrebno da se poravna brdo stvoreno od grešaka i loših poteza, malo trenera, malo fudbalera.

U suprotnom, raširenih ruku je čeka grupna faza Lige Konferencije, takmičenja koje neće zadovoljiti ambicije ljudi iz kluba i navijača.

Španci šokirani ispadanjem Zvezde

Čak i u Španiji znaju koliko je težak poraz Crvene zvezde, tačnije, ugledna španska Marka pisala je o velikom podvigu Moldavaca.

- Prava bomba ove faze kvalifikacija je Šerif iz Tiraspolja. Klub koji je osnovan 1997. godine i igra u prvoj ligi Moldavije je eliminisao mitsku Crvenu zvezdu. Sastav koji bi lako mogao da bude i reprezentacija Ujedinjenih nacija je uspeo da obezbedi makar ucešce u Ligi Evrope - stoji u izveštaju Marke.

(Kurir sport/Aleksandar Knežević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track