OVAKO JE SVE POČELO: Partizan na današnji dan odigrao prvu zvaničnu utakmicu u istoriji! Bio je to početak šampionskog pohoda
Foto: FK Partizan

75 godina od početka prvog posleratnog fudbalskog prvenstva Jugoslavije

OVAKO JE SVE POČELO: Partizan na današnji dan odigrao prvu zvaničnu utakmicu u istoriji! Bio je to početak šampionskog pohoda

Fudbal -

Prvi posleratni fudbalski šampionat Jugoslavije, otpočeo je na današnji dan 25. avgusta 1946. godine.

U tom prvom kolu Partizan je bio domaćin ekipi skopske Pobede (preteča Vardara).

Ovo je bila prilika da Partizanovi simpatizeri posle više od dva meseca vide ponovo u Beogradu svoje ljubimce, koji su se pred početak prvenstva vratili sa uspešne turneje po Poljskoj i SSSR-u. Po nekim procenama, Partizan je bio najozbiljniji kandidat za titulu.

Toga dana, u nedelju 25. avgusta uz prigodnu svečanost na stadionu Centralnog doma Jugoslovenske armije, priređen je dupli program. Najpre je odigrana utakmica između beogradskog Metalca (današnji OFK Beograd) i sarajevskog Željezničara. Susret je završen trijumfom beogradske ekipe sa 4:1. Posle ovog duela, na megdan su izašli Partizan i Pobeda iz Skoplja.

Počelo je dosta otvoreno sa obe strane. Domaći tim pokušava da nametne tempo, ali se gosti ne daju iznenaditi. U osmom minutu dosuđen je udarac sa ugla za Partizan. Loptu u blagom luku pred sam gol nabacuje Simonovski. Iako je lopta bila gotovo na zemlji, Matekalo se bacio napred, glavom zatresao mrežu i tako postigao prvi prvenstveni gol za Partizan.

Posle primljenog gola Pobeda pokušava da stvori šanse. U 10. minutu golman Glazer je bio prinuđen da istrči do ivice šesnaesterca, izboksuje loptu i otkloni opasnost. Nešto kasnije Serafimovski koji je prodirao ka golu oštro je šutirao, Glazer se bacio, ali lopta je kraj stative otišla izvan igrališta. Međutim, domaći tim polako preuzima inicijativu. Svaki njegov atak dovodi u opasnost mrežu gostiju. Stvara se niz šansi, ali bez uspeha. U jednoj situaciji u kaznenom prostoru, udarac upućuje Matekalo, lopta se odbija od jednog igrača Pobede, naglo menja pravac, ali golman Ivanovski uspeva da je uhvati.

Pri kraju poluvremena bila je opet velika gužva pred golom Skopljanaca. Lopta koja se odbijala od noge do noge, dolazi do slobodnog Rupnika koji šutira sa pozicije krila, ali čuvar mreže Ivanovski je ponovo na visini zadatka – interveniše i izbacuje loptu u korner. Na odmor se otišlo rezultatom 1:0 u korist domaće ekipe.

Drugo poluvreme je u potpunosti pripalo Partizanu. Juriši prema golu gostiju bili su učestali, ali nisu urodili plodom. Idealna šansa stvorena je u 50. minutu. Simonovski je od Čajkovskog primio loptu i po zemlji je uputio pred gol. Pred praznom mrežom se nalazio Rupnik koji se spetljao i saplevši se loptu lagano poslao izvan terena. Četiri minuta docnije iz jedne opasne situacije Palfi iznenada šutira pred gol, ali golman skopskog tima na vreme se baca i otklanja opasnost.

U 65. minutu nova izgledna prilika. Bobek je bio u silovitom prodoru, driblingom se oslobodio svojih pratilaca, izbio pred gol i šutirao. Istina, golman Ivanovski je pomalo oklevao, ali je požrtvovanim padom izbacio loptu u korner.

U 80. minutu u jednoj sjajnoj kombinaciji Bobek i Simonovski prelaze protivničku odbranu. Bobek upošljava slobodnoga Čajkovskog koji snažno šutira, ali se lopta od prečke odbija u polje. Gostujući tim je pokušavao sa povremenim napadima, ali navala je bila nesređena, tako da su se akcije završavale pred šesnaestercem domaćih.

Do kraja utakmice Partizan je opsedao gol Skopljanaca, ali je rezultat ostao nepromenjen.

Od Partizanovog napada se očekivalo daleko više, da će prikazati efikasnost kako inače ume. Bobek je suviše driblao, a primetno je bilo da se Matekalo nije najbolje snalazio u ulozi vođe navale. Odbrana je odlično obavila svoj zadatak, a najbolji u odbrambenim redovima bili su Brozović, Čajkovski i Đurđević. Sigurnost su pokazali Atanacković, Čolić i Palfi. U navalnim redovima najbolji su bili Rupnik i Simonovski. Očekivanja su bila ta da će se ispoljiti efikasnost i ostvariti ubedljivija pobeda.

Gostujuća ekipa se pokazala kao dobar protivnik, tako da je pobrala aplauze beogradske publike.

Pred 12.000 gledalaca utakmicu je sudio zagrebački arbitar Višnjić.

U svom prvom prvenstvenom meču Partizan je nastupio u sastavu: Glazer – Brozović, Čolić – Čajkovski, Đurđević, Atanacković – Rupnik, Palfi, Matekalo, Bobek, Simonovski.

Dakle, Pobeda nije startovala u stilu svog imena, ali bez obzira na igru i minimalan trijumf, bilo je dovoljno da Partizan započne šampionski pohod.

Saša R. Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track