PREMINUO LEGENDARNI JUGOSLOVENSKI GOLGETER: Napustio nas je čuveni Danilo Popivoda
Foto: Printscreen

TUGA

PREMINUO LEGENDARNI JUGOSLOVENSKI GOLGETER: Napustio nas je čuveni Danilo Popivoda

Fudbal -

Bivši reprezentativac Jugoslavije i dugogodišnji fudbaler ljubljanske Olimpije Danilo Popivoda preminuo je u 74. godini u kući u crnogorskom naselju Bijela kod Herceg Novog, gde je posjednjih godina živeo sa suprugom.

Danilo Popivoda je rođen 1. maja 1947. godine u Lovćencu. Počeo je da se bavi fudbalom u omladinskoj ekipi Olimpije iz Ljubljane, za koju je kasnije kao prvotimac igrao od 1965. do 1975. godine.

Potom je šest sezona proveo u Ajntrahtu iz Braunšvajga, za koji je odigrao 126 utakmica i postigao 27 golova u Bundesligi, kao i tri utakmice druge nemačke lige, na kojima je postigao isto toliko golova.

Vratio se 1981. godine u Ljubljanu, gde je i završio karijeru. U dresu Zmajčeka odigrao je ukupno 226 utakmica i postigao 58 prvoligaških golova.

Nakon nastupa za omladinsku i mladu, za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 14. juna 1972. godine, u na utakmici Kupa nezavisnosti u Brazilu protiv Venecuele. Rezultat je bio 10:0, a Popivoda je postigao prvi gol na utakmici.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao ukupno dvadeset utakmica i postigao pet golova.

Učestvovao na Svetskom prvenstvu 1974. u Zapadnoj Nemačkoj, na kojem je blistao u tandemu sa saigračem iz Olimpije Branom Oblakom, kao i na Evropskom prvenstvu 1976. godine, kada je protiv Nemaca u Beogradu postigao vodeći pogodak u 19. minutu.

Oproštajnu utakmicu za reprezentaciju, odigrao je protiv Španije u Beogradu 30. novembra 1977. godine.

Bio je član stručnog štaba reprezentacije Slovenije na Svetskom prvenstvu 2002. godine. Na utakmici protiv Paragvaja je sa klupe predvodio slovenački tim umesto suspendovanog selektora Srećka Kataneca.

Kurir sport / RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track