Najnovije vesti

NIŠTA OD PROMENA? Fudbalski savezi nordijskih zemalja protiv SP na svake dve godine!
Foto: EPA

OČEKIVANO

NIŠTA OD PROMENA? Fudbalski savezi nordijskih zemalja protiv SP na svake dve godine!

Fudbal

Šest fudbalskih saveza sa severa Evrope izrazilo je danas protivljenje nameri Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) da se na svake dve godine održava Svetsko prvenstvo.

Predstavnici nordijskih zemalja smatraju da bi takva odluka "uništila" postojeća takmičenja, da bi Evropsko prvenstvo učinilo "zastarelim", kao i da bi ženska takmičenja bila marginalizovana.

"Taj predlog može u osnovi onemogućiti nastavak našeg trenutnog modela nacionalnih liga i utakmica reprezentacije", navodi se u saopštenju nakon sastanka u Kopenhagenu.

Njihovo protivljenje nije iznenadjujuće, jer su uticajni zvaničnici iz tog regiona u vrhu Evropske fudbalske unije (Uefa), koja je pozvala na konsultacije pre donošenja bilo kakve odluke.

Katar, Mundijal
foto: EPA Ali Haider

Švedjanin Karl-Erik Nilson obavlja funkciju prvog potpredsednika Uefe, dok je član Izvršnog odbora Danac Jesper Moler.

Ipak većina nordijskih zemalja obično ne učestvuje na Svetskim prvenstvima, i mogli bi da glasaju za predlog Fife, kako bi na taj način dobili dodatnu šansu za plasman.

Finska i Farska Ostrva nikada nisu ostvarila plasman na SP, Island je prvi put učestvovao 2018. godine, a Norveška nije igrala na tom takmičenju od 1998. godine.

Katar, stadion
foto: AP

Danska je u utorak postala tek druga zemlja, koja je osigurala plasman na Svetsko prvenstvo 2022. godine, dok je Švedska vodeća u kvalifikacionoj Grupi B, dva kola pre kraja.

Nordijski savezi dodali su da "Fifa ne bi trebalo da žuri sa tako radikalnim promenama". Glavnu podršku za svoj predlog Fifa ima u afričkim i azijskim savezima.

Iz Fife smatraju da će turniri na svake dve godine doneti novac i podstaći razvoj fudbala, koji bi uticao na promenu dominacije evropskih i južnoameričkih selekcija.

Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja