LIGA ŠAMPIONA OD 2024. SA 36 KLUBOVA: Nema više grupa, u prvoj fazi po osam mečeva! Evo šta ova promena znači za SRPSKE KLUBOVE
Foto: Shutterstock

novine iz niona

LIGA ŠAMPIONA OD 2024. SA 36 KLUBOVA: Nema više grupa, u prvoj fazi po osam mečeva! Evo šta ova promena znači za SRPSKE KLUBOVE

Fudbal -

Broj učesnika Lige šampiona od leta 2024. godine biće povećan za četiri, tako da će u grupnoj fazi biti 36 klubova. Vodeći nemački tabloid Bild je kao novinu predstavio da svaki od klubovova u prvoj fazi neće odigrati po deset utakmica, već po osam (četiri kod kuće i četiri u gostima sa različitim ekipama; bez revanša), dakle samo po dve više nego u sadašnjem sistemu.

Sa osam mečeva je lakše integrisati se u svakako prenatrpan kalendar nego deset, posebno kada su u pitanju domaće lige koje broje 20 klubova, a misli se i navijače, koji ne bi trebalo da budu preopterećeni putovanjima u prvoj fazi.

Od ranije je jasno i da grupe kao takve nestaju, odnosno da će svih 36 klubova biti rangirano na jednoj tabeli. Prvih osam ekipa potom ide direktno u osminu finala, dok ekipe plasirane od devete do 24. pozicije moraju u doigravanje.

Evo i kako su čelnici UEFA rešili da popune četiri dodatna mesta: jedno ide trećeplasiranom timu pete lige na UEFA rang listi (trenutno Francuska), drugo sleduje "stazi šampiona", odnosno manjim i slabijim ligama, a treće i četvrto TOP šampionatima, odnosno klubovima iz Italije, Nemačke, Engleske, Španije i Francuske koji nisu nisu uspeli da kroz domaću ligu osiguraju mesto u Ligi šampiona.

Atletiko
foto: Profimedia

I ovde postoji jedna novina: neće biti moguće da Roma, Totenhem ili Atletiko konkurišu za elitu ukoliko završe van zone Lige Evrope. Dakle, u konkurenciju ulaze samo ekipe što su završile na petoj (ili četvrtoj u slučaju francuske Lige 1) poziciji u TOP 5 liga. Onda se tih pet klubova rangira po petogodišnjem koeficijentu i dva najbolja dobijaju "vajld kartu".

Prema trenutnom poretku za "vajld kartu" bi se borili Arsenal, Frajburg, Roma, Betis i Strazbur. U toj konkurenciji engleski i italijanski predstavnik bili bi bez konkurencije, pošto su u TOP 15 po klupskom rejtingu UEFA.

Bild kao ekskluzivnu informaciju plasira i način žrebanja. Po tom pitanju situacija je sledeća: UEFA koeficijenti ostaju glavno sredstvo za svrstavanje u šešire kojih će biti četiri. U svakom po devet klubova. Ideja je da svaki tim iz svakog šešira izvuče po dva protivnika (ukupno osam), s kojima će odigrati četiri meča kod kuće i četiri na strani - u zavisnosti od žreba. U najkraćem, biće nemoguće igrati s istim timom dva puta u ligaškom delu takmičenja.

Ovakav sistem sliči onom na velikim šahovskim turnirima (zovu ga "Švajcarski model"), ne podrazumeva da svako mora da igra sa svakim i trebalo bi da garantuje mnogo više vrhunskih utakmica u toj prvoj fazi.

Kada je u pitanju status prvaka Srbije (gledajući iz trenutne perspektive, bez obzira da li bi to bili Crvena zvezda ili Partizan), potpuno je izvesno da ne bi mogao dalje od četvrtog šešira na žrebu!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track