Jedan Ferguson ko 50 Srba!

Mančesterska legenda

Jedan Ferguson ko 50 Srba!

Fudbal -
Škot prekjuče proslavio 1000. prvenstveni meč na klupi Junajteda, a Zvezda i Partizan za to vreme promenili čak 52 trenera

Ovde bi ga brzo oterali...Najbolji trener svih vremena Aleks Ferguson prekjuče je na stadionu Sent Meri protiv Sautemptona 1000. put sa klupe predvodio Mančester junajted u prvenstvu Engleske, a za to vreme u dva najtrofejnija srpska kluba prodefilovala su čak 52 stručnjaka!Tokom Fergijeve 26-godišnje vladavine na Old Trafordu naša zemlja je čak četiri puta menjala ime, kao i Fudbalski savez sa sedam različitih predsednika, koji su za to vreme promenili neverovatnih 17 selektora.Tumbanja u reprezentaciji i Savezu su minorna u odnosu na klubove. Zvezda je od dolaska Fergusona na klupu „crvenih đavola“ u novembru 1986. godine imala sedam predsednika i 32 trenera, dok su komšije iz Humske promenile osam ljudi na čelu kluba i 20 šefova stručnog štaba. Takođe, Vojvodinu, jedinog šampiona uz Zvezdu i Partizan, vodilo je tačno 30 trenera tokom Fergusonove ere.Nakon jubileja proslavljenog u nedelju, škotski stručnjak će već u sledećem kolu Premijer lige imati priliku da obeleži još jedan. Škot je skupio 599 prvenstvenih pobeda, a 15. septembra protiv Vigana na Old Trafordu mogao bi da zabeleži i jubilarnu 600, uz 233 remija i 168 poraza. Takođe, pored petogodišnje zabrane nastupa engleskih klubova u Evropi, Škot je predvodio Junajted na 218 mečeva u kontinentalnim takmičenjima.

Žena mu uništila igračku karijeruIgračka karijera Aleksa Fergusona mogla je da bude mnogo uspešnija da nije bilo dva krajnje bizarna događaja. Nakon što je u dresu Danfermlina bio najbolji strelac prvenstva Škotske, Aleks je 1967. prešao u Rendžers za tada rekordnih 65.000 funti. Fergi je igrao odlično i na Ajbroksu, ali nakon poraza u finalu kupa 1969. uprava i saigrači su ga okrivili da je namerno odigrao loše i doneo trofej Seltiku.Razlog za to su našli u činjenici da je Aleksova supruga katolikinja, a on je odmah napustio Rendžers. Notingem forest mu je ponudio ugovor, ali supruga Keti ga je sprečila da pređe u Englesku jer nije želela da se preseli u protestantsku državu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track