"ZA DOM SPREMNI" ĆE IH SKUPO KOŠTATI: Klub iz Australije kažnjen zbog USTAŠKIH POKLIČA! Preti im IZBACIVANJE! (VIDEO)
Foto: Printscreen

skandal

"ZA DOM SPREMNI" ĆE IH SKUPO KOŠTATI: Klub iz Australije kažnjen zbog USTAŠKIH POKLIČA! Preti im IZBACIVANJE! (VIDEO)

Fudbal -

Fudbalski klub Sidnej Junajted 58 kažnjen moraće da plati kaznu u iznosu od 15 hiljada dolara zbog skandaloznog ponašanja svojih navijača na meču protiv Mekartura tokom finalne utakmice australijskog Kupa.

Navijači su sa visoko podignutim desnicama pevali "Za dom spremni" i to tako što su se dovikivali sa jednog na drugi kraj tribine, pri čemu je jedna strana vikala "Za dom", a druga bi se nadovezala sa "spremni". Posle toga su međusobno aplaudirali.

Australijski savez osudio je ponašanje navijača kao "izrazito uvredljivo" i istakao da će u slučaju da se incident ponovi možda klub možda biti izbačen iz lige.

Australijski savez će novac koji Sidnej Junajted uplatiti na ime kazne iskoristiti da finansira edukacije, radionice i materijale koji se bave suzbijanjem diskriminacije u australijskom društvu. Klub će biti dodatno kažnjen, oduzeće mu se bodovi i biće izbačen iz Kupa na tri godine ako ne ispuni pet uslova koje je savez postavio.

Ti uslovi podrazumevaju organizaciju antirasističkih radionica, volonterski rad u jevrejskim zajednicama, ali i potpisivanje inicijative untar kluba kojom se daju jasne smernice za navijače.

Sidnej Junajted je klub hrvatskih iseljenika u Australiji. Osnovan je 1958. godine pod imenom Sidnej Hrvatska, ali je osamdesetih godina morao da promeni ime, jer Australija više nije dopuštala nacionalni predznak u nazivima timova.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track