DRUŠTVENO DELOVANJE I HUMANITARNI RAD CRVENE ZVEZDE: Crveno-beli podsetili na sve što je učinjeno u godini na zalasku
Foto: Nemanja Nikolić

POMOĆ DRUŠTVU

DRUŠTVENO DELOVANJE I HUMANITARNI RAD CRVENE ZVEZDE: Crveno-beli podsetili na sve što je učinjeno u godini na zalasku

Fudbal -

Fudbalski klub Crvena zvezda na zvaničnom sajtu kluba ukazao je na važnost dobrih odnosa sa navijačima, kao i značaj društvene odgovornosti i humanitarnog rada.

Objavljene su sve aktivnosti kluba u 2022. godini koje su se odnosile na ovu oblast, a lista je zaista velika.

Crvena zvezda
foto: FK Crvena zvezda

DRUŠTVENO DELOVANjE I HUMANITARNI RAD FK CRVENA ZVEZDA U 2022. GODINI:

- Tradicionalni letnji karavan koji organizuje Crvena zvezda u saradnji sa kompanijom “Mocart” je i ovog puta u periodu juna, jula i avgusta dolazio u gradove širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore i uveseljavao zvezdaše. O tome koliko su naši navijači uživali, govori podatak da smo dobili više od četiri hiljade novih članova kluba. Karavan je počeo 5. juna u Baru, da bi se potom u dvomesečnom periodu posetio još 40 gradova, to su: Budva, Kotor, Herceg Novi, Trebinje, Višegrad, Užice, Valjevo, Ivanjica, Prijepolje, Priboj, Čačak, Gornji Milanovac, Apatin, Bačka Topola, Subotica, Kikinda, Sombor, Bačka Palanka, Požarevac, Petrovac na Mlavi, Niš, Vranje, Leskovac, Pirot, Bijeljina, Brčko, Zvornik, Loznica, Vlasenica, Šamac, Banjaluka, Teslić, Šipovo, Prijedor, Doboj, Ćuprija, Paraćin, Kruševac, Lazarevac i Beograd.

- Akcija pod nazivom “Zvezda je porodica” u kojoj familijama koje nisu u mogućnosti da priušte dolazak na stadion “Rajko Mitić”, to ispunjavamo je i ove godine pobrala sve simpatije među onima kojima je krv crveno-bela. Ugostili smo ukupno devet porodica kojima smo obezbedili prevoz, obilazak stadiona i najbolja mesta za gledanje utakmice.

- Jedna od akcija koja je posebno obeležila 2022. godinu je upravo - “Zvezda igra za tebe”, u kojoj smo ugostili šest udruženja osoba sa invaliditetom, a oni su kroz žreb izvlačili utakmice, čiji deo prihoda smo usmeravali njima, sve sa ciljem da pomognemo osobama sa smetnjama u razvoju.

- Ljubav prema životinjama je kao i prema Crvenoj zvezdi - stvar kućnog vasiptanja, te smo organizovali utakmicu između naše ženske i kadetske selekcije, a sav prihod od ulaznica usmeren je za pomoć nezbrinutim životinjama u volonterskoj organizaciji “Beta”.

- Ne postoje akcije koje su humanije od drugih, ali “Crveno-bela krv” je jedna od onih koja direktno spašava živote. Prvo u maju, potom u avgustu, a zatim u decembru u Medija centru stadiona “Rajko Mitić”, kao i u gradovima širom Srbije i Republike Srpske organizovali smo 24, 25. i 26. “Crveno-belu krv”, a zvezdaši su još jednom na delu pokazali da imaju veliko srce i prikupili 1483 jedinice krvi.

- I ove godine, Crvena zvezda je mislila na sve one klubove koji nemaju finansijska sredstva za dresove u kojima bi igrali utakmice, te smo ponovo u saradnji sa kompanijom “Mocart” bili aktivni i na tom polju. Jedini uslov za klubove je bio da učlane minimum 20 članova u Crvenu zvezdu. Obukli smo pet klubova: FK Dimitrije Tucović, FK Batovac, FK Šumadija, FK Sitnica i FK Crvena zvijezda.

- Posetili smo najveće manastire na Kosmetu i uručili donacije u ime FK Crvena zvezda. Naš klub je još jednom pokazao da čuva srpske svetinje, a u sklopu obilaska Kosova i Metohije posetili smo Gračanicu, Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Svete Arhangele i Bogorodicu Ljevišku.

- Organizovali smo i “đačke tribine”, kada je ulaz bio besplatan za osnovce, kao i brojne popuste gde smo nagrađivali one najvernije.

- Pripremili smo i nagradnu igru u okviru koje smo srećne sezonce vodili na evropska gostovanja, dok su najbrži sezonci gostujuće utakmice sa Pjunikom i Makabijem mogli da gledaju na Marakani uz sjajan ugođaj.

- U saradnji sa klubom navijača iz Šamca humanim gestom obradovali smo decu iz “Udruženja građana za pomoć licima sa posebnim potrebama” iz tog mesta. Deca su dobila crveno-bele poklone, u kojima su bili artikli našeg kluba, a njihovi osmesi govorili su o ljubavi prema Crvenoj zvezdi.

- Crvena zvezda je u saradnji sa kompanijom “Mocart”, sada već tradicionalno, posetila Sigurnu kuću 8. marta kako bi ukazali na važnost borbe protiv nasilja u porodici i pružili podršku svim hrabrim ženama.

- Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom je 21. mart, a u skladu s tim, ugostili smo naše drugare iz udruženja koji su imali priliku da se bliže upoznaju sa Crvenom zvezdom.

- Nije redak slučaj da naši veterani gostuju širom Srbije i igraju prijateljske utakmice kako bi pomogli lokalnim klubovima, a najveću pažnju je skrenuo meč protiv OFK Beograda. Igrali su veterani i protiv FK Rajko Mitić, pa gostovali OFK Trnovici u Požarevcu.

- Saradnja između Crvene zvezde i udruženja “Čep za hendikep” koja je započeta još pre tri godine, nastavljena je sa jednakim entuzijazmom, a i ovog puta su zvezdaši punili kutije i rušili rekorde humanosti. U četiri preseka koliko se godišnje pravi, izbrojali smo više od tone čepova.

- Naš klub je organizovao fan zonu u Knez Mihailovoj ulici u cilju prikupljanja pomoći za lečenje Vukana Stoiljkovića koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

- Povodom Međunarodnog dana reke Save koji se obeležava 1. juna, Crvena zvezda je u saradnji sa JVP “Srbijavode” organizovala akciju čišćenja priobalja ove reke.

- FK Crvena zvezda je uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika - Vaskrsa, podržao akciju “Dečije vaskršnje čarolije” i tim povodom smo ugostili decu iz Skoplja, Banjaluke, Niša, Jagodine i sa Kosova i Metohije.

- Takođe smo dočekali i mališane iz “Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Beograda”, Doma za nezbrinutu decu “Rada Vranješević” iz Banja Luke i Doma za decu i lica ometena u razvoju “Dr Nikola Šumenković” iz sela Stamnica kod Petrovca na Mlavi. Deca su imala priliku da farbaju jaja sa prvotimcima, koji su nakon treninga došli do glavnog terena i na atletskoj stazi podno severne tribine uveličali ovaj lep događaj.

- Prvotimci Crvene zvezde - Slavoljub Srnić, Nikola Stanković i Andrej Đurić, iznenadili su mališane koji su članovi našeg kluba kartama za predstavu u dečijem pozorištu “Puž”, povodom obeležavanja Svetskog dana pozorišta.

- Klupska slava Crvene zvezde je Đurđevdan, a tom prilikom smo ugostili osnovce sa Kosova i Metohije koji su došli u Beograd na manifestaciju međunarodnog konkursa “Slovenska pismenost”.

- Naš klub je na prvenstvenoj utakmici protiv TSC-a ugostio mališane iz programa “Muzika nade”, koji su pred početak meča izveli himnu Crvene zvezde i na taj način nam pružili podršku.

- Da je Zvezda jedna velika porodica ponovo smo pokazali na delu, kada su zvezdaši skupili garderobu koja je potom bila odneta u “Svratište za decu ulice”.

- U Medija centru stadiona “Rajko Mitić” održan je seminar tetoviranja putem kog je prikupljen novac koji je zatim prosleđen u humanitarne svrhe, a Crvena zvezda se ponovo našla kao medijator jednog sjajnog događaja.

- FK Crvena zvezda je još jednom pokazala humanost na delu, s obzirom na to da smo potpisali ugovor do 30. juna 2023. godine i tako ozvaničili saradnju sa humanitarnom organizacijom SOS Dečija sela Srbija, na osnovu koje ćemo određeni prihod od različitih artikala iz Red Star šopa donirati za podršku deci i porodicama kojima je pomoć potrebna.

- Ugostili smo mališane sa dijabetesom iz udruženja “Plavi krug” koji su u pratnji roditelja posetili Crvenu zvezdu sve sa ciljem promocije sporta i fizičke aktivnosti koja je od velike važnosti za sve.

- Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama delegacija našeg kluba, na čelu sa šefom stručnog štaba Milošem Milojevićem je posetila Sigurnu kuću i pripadnicama lepšeg pola predala prigodne poklone.

- FK Crvena zvezda je učestvovao na turniru “Šta detetu treba da raste do neba” održanom u Petrovcu na Mlavi koji su organizovali lokalni zvezdaši za pomoć predškolskoj ustanovi “Galeb”.

- Delegacija našeg kluba predvođena predsednikom Svetozarom Mijailovićem je posetila Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i najmlađima podelila poklone.

- Veterani Crvene zvezde već dugi niz godina tradicionalno organizuju novogodišnju proslavu u čast legendi našeg kluba. Slavlju su kao po običaju i ove godine, kao i svih prethodnih prisustvovale supruge preminulih Zvezdinih fudbalera.

- Tokom utakmice Crvene zvezda - Radnik Surdulica, redar koji se nalazio pored ambulatnih kola se požalio lekarima da se ne oseća dobro, a sama stručnost lekarske ekipe “Anlave”, na čelu sa Milanom Selakom, bila je ključna za spas života mladića.

Poruka koju su crveno-beli preko svog sajta poslali javnosti i svim navijačima, uz naslov "Društvena odgovornost - Niko kao Zvezda", je sledeća:

"Odnos između Crvene zvezde i njenih navijača je poseban, a o svemu tome najbolje svedoče brojne akcije kojima smo doprinosili da njihova ljubav prema klubu samo raste. I ono što je najvažnije, učinili smo da navijači osete da ne samo da oni vole Zvezdu, nego i Zvezda voli njih, kao i da je uvek tu. Naš klub je i tokom 2022. godine pokazao na delu društvenu odgovornost i bio primer kako jedan velikan treba da štiti sve slojeve društva."

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track