Njujork Tajms: Kosovo i dalje bez međunarodnih utakmica

Njujork Tajms: Kosovo i dalje bez međunarodnih utakmica

Fudbal -
Njujorški dnevnik napravio reportažu o fudbalu na Kosovu i Metohiji

NJUJORK - Kosovo želi da njegova fudbalska reprezentacija učestvuje na međunarodnim takmičenjima, ali za sada nema naznaka kada bi to moglo da se dogodi i za to krive predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija, piše danas Njujork Tajms.

Njujorški dnevnik, u reportaži o fudbalu na Kosovu i političkim implikacijama koje na to utiču, navodi da se predsednik FS Kosova Fadilj Vokri zalaže da FIFA i UEFA takvu odluku donesu što pre, ali da problem predstavlja pravilo po kome samo države priznate od Ujedinjenih nacija, mogu da učestvuju na zvaničnim takmičenjima.

Iako je 37 od 53 članice UEFA priznalo nezavisnost Kosova, ono i dalje ne igra međunarodne utakmice, jer to ne dozvoljavaju pravila, navodi Tajms.

List objašnjava da je takva odluka uvedena, nakon što je devedesetih godina Gibraltar zatražio da nastupa kao samostalna reprezentacija, ali je fudbalski savez Španije brzo reagovao rekavši da će se reprezentacija te zemlje, i najbolji klubovi madridski Real i Barselona povući iz svih takmičenja ako se to dozvoli.

Dnevnik prenosi utiske svog reportera sa nedavne kvalifikacione utakmice za odlazak na Svetsko prvenstvo 2014. godine između Švajcarske i Albanije, gde je u domaćem timu bilo čak devet igrača poreklom iz Albanije ili sa Kosova.

Niko od trojice fudbalera poreklom sa Kosova, koji igraju za Švajcarsku, nije pevao himnu reprezentacije za koju nastupaju, primetio je izveštač Njujork Tajmsa.

Američki list prenosi i nezadovoljstvo Vokrija zbog protivljenja predsednika UEFA Mišela Platinija da Kosovo počne da igra međunarodne utakmice.

"Sep Blater zna da je to nepravda prema Kosovu. Ne shvatam zašto Platini ovo radi", kaže Vokri.

Njujork Tajms je kontaktirao i Fudbalski savez Srbije, koji je saopštio da poštuje pravila statuta FIFA i UEFA, ističući da bi u suprotnom nastao haos zbog velikog broja međunarodno nepriznatih teritorija koje bi tražile ulazak u te dve međunarodne fudbalske organizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track