7 DECENIJA OD REKORDNE POBEDE U VEČITIM DERBIJIMA: Broj 13 je za goste bio srećan! Ništa nije slutilo na debakl domaćina
Foto: FK Partizan

Sećanja

7 DECENIJA OD REKORDNE POBEDE U VEČITIM DERBIJIMA: Broj 13 je za goste bio srećan! Ništa nije slutilo na debakl domaćina

Fudbal -

Decembarsko popodne 1953. godine, privuklo je veliki broj ljubitelja fudbala na derbi utakmicu, u kojoj su se sastala dva naša najpopularnija kluba, Partizan i Crvena zvezda. Iako je derbi igran na stadionu Jugoslovenske narodne armije, Crvena zvezda je bila domaćin, jer je njen stadion još uvek bio u izgradnji.

Očekivalo se, kao i obično, da će utakmica do samog kraja biti borbena i puna neizvesnosti.

Igrao se 5. minut, kada je udarac sa uglla za Partizan izveo Mihajlović. Nabačenu loptu Zebec glavom prosleđuje do Bobeka, koji iz neposredne blizine pogađa mrežu i dovodi Partizan u vodstvo od 1:0.

Posle primljenog gola Zvezda organizuje kontra napade i pokušava da ugrozi gol Stojanovića. U 13. minutu, u opštoj gužvi pred golom Partizana, najbolje se snašao centarfor Tomašević koji loptu šalje u prazan gol i poravnava rezultat na 1:1.

Ređali su se napadi na obe strane u iščekivanju da se borba rasplamsa. Međutim, Partizan je polako preuzimao inicijativu i počeo da diktira tempo i nameće svoj ritam igre. U 40 minutu, Čajkovski u šesnaestercu Zvezde prihvata loptu i upošljava Milutinovća. On je varkom tela dva puta prevario Zekovića koji je pao, a onda uputio centaršut do Zebeca, koji glavom šalje loptu u gol i donosi prednost Partizanu od 2:1.

Nakon 5 minuta, u zadnjim sekundama prvog poluvremena postignut je još jedan gol. Zebec je dugo vodio loptu, zatim vešto uposlio Mihajlovića, koji je u trku jakim udarcem savladao Krivokuću i povećao prednost Partizana. Rezultatom 3:1 se otišlo na odmor.

Na samom startu drugog poluvremena, igrači Crvene zvezde pokušavaju da ugroze gol Stojanovića, ali Partizan odmah preuzima inicijativu i kreće silovito da juriša prema protivničkom golu.

U 48. minutu Milutinović je uspeo da prevari dvojicu svojih pratilaca, prebaci loptu do Hercega, koji jakim šutem postiže četvrti gol za Partizan. Ovo je bio nagoveštaj da će Crvena zvezda pretrpeti katastrofu.

Još se radost Partizanovih pristalica nije stišala, usledio je pogodak već u 49. minutu. Herceg se prošetao kroz odbranu Zvezde, vratio loptu malo unazad do Mihajlovića, koji sa desetak metara oštro šutira i pored nemoćnog Krivokuće šalje loptu na pravo mesto.ž

Uraganski napadi Partizana nisu jenjavali. Igrao se 65. minut, kada je Čajkovski oduzeo loptu Tomaševiću i silovito krenuo u pravcu protivničkog gola. Usledio je strahovit šut. Lopta se odbila od prečke i vratila u kazneni prostor. U velikoj gužvi koja se stvorila ispred golmana Krivokuće, nekoliko puta se šutiralo prema golu. Na kraju lopta dolazi do Zebeca, koji s lakoćom pogađa cilj i povećava rezultat na 6:1.

Nije se dugo čekalo na sedmi gol Partizana. Već u sledećem minutu, Bobek sa desne strane centrira prema Hercegu, koji pored zbunjene Zvezdine odbrane, grudima unosi loptu u mrežu.

Posle ovog gola, tempo je malo splasnuo. Partizan se zadovoljio previsokim rezultatom. Crvena zvezda je pokušavala da izvede akcije, kako bi ugrozila golmana Stojanovića, ali je Partizanova odbrana bila na visini zadatka. Utakmica je završena pobedom Partizana od 7:1.

Pokazalo se da je Partizan bio daleko spremniji tim od svog rivala. Sa druge strane, Zvezda kao da nije imala snage da se suprostavi razigranom protivniku, čiji su napadači s lakoćom razbijali njenu odbranu.

„Nije ovo prvi put da Partizan sa osetnim rezultatom pobedi svog rivala. Pamte pristalice Crvene zvezde i dve šestice. Svaka od tih pobeda je veliki uspeh, ova jučerašnja je svakako najveći podvig. Nije to mala stvar sa 7:1 tući jedan tim koji uživa takav ugled kao Crvena zvezda. Takav podvig postiže se samo zalaganjem celog tima i odličnom formom. A, baš takav je bio juče tim Partizana. U njemu nije bilo slabog igrača“ - navodi u svom izveštaju novinar „Politike“ Ljubomir Vukadinović.

Kako je ovo bio 13. prvenstveni derbi, a ujedno 13. kolo Prve savezne lige, pokazalo se da je ta famozna brojka nekome donela sreću.

Pred preko 50 000 gledalaca, utakmicu je sudio Vasa Stefanović, jedan od najboljih sudija u to vreme.

Partizan je igrao u sastavu: Stojanović – Čolić, Lazarević – Čajkovski, Jovanović, Pajević – Herceg, Milutinović, Bobek, Mihajlović, Zebec. Trener: Milovan Ćirić

Crvena zvezda je igrala u sastavu: Krivokuća - Zeković, Zlatković, Stanković, Spajić - Cokić, Veselinov, Tomašević - Rudinski, Mitić, Kostić. Trener: Boško Ralić

Kurir sport / Saša Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track