ČOVEK SA MAGIJOM U NOGAMA I NEPREVAZIĐENIM STRAHOM! Na terenu je UNIŠTAVAO rivale, ali se jednog PLAŠIO VIŠE OD SMRTI!
Foto: Bj…Rn Larsson / Zuma Press / Profimedia

U SUSRET EURO - 90 DANA 90 VELIKANA

ČOVEK SA MAGIJOM U NOGAMA I NEPREVAZIĐENIM STRAHOM! Na terenu je UNIŠTAVAO rivale, ali se jednog PLAŠIO VIŠE OD SMRTI!

Fudbal -

Donosimo vam 90 priča o velikanima evropskog fudbala! U susret EURO do koga su ostala još tri meseca kucamo na vrata fudbalera koji su obeležili istoriju fudbala na Starom kontinentu.

Priča o velikoj karijeri i velikoj fobiji. Na terenu je izazivao strah rivala, a njega je oblivao hladan znoj kada pomisli na aerodrom. Verovatno po ovoj rečenici već možete da predpostavite o kome se radi.

Denis Bergkamp
foto: ODD ANDERSEN / AFP / Profimedia

Ovo je priča o legendarnom holandskom fudbaleru, čoveku sa prefinjenom tehnikom i igraču koga oni pravi navijači Arsenala "dižu" u nebesa. Da, ovo je priča o Denisu Bergkampu.

Sin električara, Bergkamp je rođen u Amsterdamu i igrao je amaterski fudbal u nižim ligama. Sa 11 godina zapazio ga je Ajaks, a prvu profesionalnu utakmicu odigrao je 1986. godine.

Sedam godina je nastupao za "kopljanike" i za to vreme postigao neverovatna 122 gola na 239 utakmica i to kao vezni igrač. Osvojio je prvenstvo Holandije, Kup i Kup pobednika kupova. Bio je najbolji strelac lige tri godine zaredom, a proglašen je i za najboljeg holandskog fudbalera 1992. i 1993. godine.

Denis Bergkamp
foto: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia

Nakon odličnih igara na "Amsterdam areni" za Denisa je vladalo ogromno interesovanje, a najkonkretniji je bio Inter koji ga je doveo za 7 miliona evra. Ipak, za dve sezone Holanđanin nije pokazao ni delić svog znanja. Mučile su ga povrede, imao je problema i sa navijačima i novinarima, pa je posle dve sezone napustio Milano.

Posle ne toliko uspešnih dana u timu "neroazura" postao je član Arsenala u kome je pokazao apsolutno sve što zna. Njegov dolazak u Arsenal poklopio se sa dolaskom legendarnog Arsena Vengera koji je prepoznao njegov talenat i smisao za igru. Za 11 sezona među "tobdžijama" postigao je 87 golova na 315 utakmica u uradio je toliko da je zaslužio da dobije statuu ispred stadiona.

Denis Bergkamp, Tjeri Anri
foto: ODD ANDERSEN / AFP / Profimedia

Navijači londonskog kluba nikad neće zaboraviti njegov doprinos i elegantnu tehniku koja je oslikavala ideju "totalnog fudbala", holandsku kovanicu koja je toliko donela "zemlji lala".

Sa Arsenalom je osvojio tri Premijer lige, četiri FA kupa i tri engleska Superkupa, ali ono što je još važnije jeste da je vratio klub tamo gde pripada i uključio ga u borbu za trofeje posle sumornih i neuspešnih devedesetih.

Alesandro Nesta, Denis Bergkamp
foto: Bj…Rn Larsson / Zuma Press / Profimedia

Ipak i pored fantastičnih igara ostao je upamćen i zbog svog straha od letenja zbog čega je dobio nadimak "neleteći Holanđanin". Sve to je počelo kada je sa reprezentacijom Holandije putovao na Svetsko prvenstvo 1994. godine, kada je motor aviona prestao da radi, što je navelo jednog novinara da se našali da ima bombu u torbi. Nakon ovog incidenta, Bergkamp je odlučio da više neće leteti, aviona se plašio više od smrti, ali je razmotrio mogućnost da potraži pomoć psihijatra.

- Imam ovaj problem sa kojim moram da živim. Ne mogu ništa da uradim o tom pitanju, to je stvar psihološke prirode i ne mogu je objasniti. Nisam leteo avionom dve godine. Fudbalski savez Holandije i Arsenal su imali razumevanja do sad. Razmišljam da potražim pomoć psihijatra. Ne mogu leteti. Jednostavno se zaledim. Uspaničim se. Počinje dan ranije, kada ne mogu da spavam - objasnio je Bergkamp svoj problem.

Stanje je uveliko umanjilo njegove šanse da igra mečeve u gostima u evropskim takmičenjima i da putuje sa reprezentacijom. U nekim slučajevima, putovao je autom ili vozom, ali na nekim mečevima bila je takva situacija da nije mogao uopšte da da otputuje. Pred utakmicu sa Olimpik Lionom u februaru 2001. godine Venger je govorio kako je zabrinut zato što Bergkamp putuje autom ili vozom, zato što dolazi do velikog zamora igrača.

Za reprezentaciju Holandije igrao je deset godina, od 1990. do 2000. godine. Na 79 utakmica postigao je 37 golova i dugo je bio rekorder po broju golova u dresu sa državnim grbom, a kasnije je taj rekord oborio Robin Van Persi. Igrao je sa velikim uspehom za "oranje", a i danas je pamti njegov čuveni gol u poslednjem minutu četvrtfinalne utakmice sa Argentinom.

Njegov prijem lopte koja je putovala više od 50 metara najbolje opisuje Bergkampa i njegov stil igre. Elegancija, mirnoća i inteligencija su krasile ovog momka pa nije ni čudo šta ga mnogi pamte kao jednog od najboljih veznjaka svih vremena.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

01:17

Okupljeni igraju fudbal ispred ministarstva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track