ODIGRAO MEČ ZA REPREZENTACIJU, SEO U SVOG PEŽOA I OTIŠAO PRAVO U SMRT: Dan kada je plakala cela Jugoslavija!
Foto: Printscreen/Vojvodina

odlazak kapitena

ODIGRAO MEČ ZA REPREZENTACIJU, SEO U SVOG PEŽOA I OTIŠAO PRAVO U SMRT: Dan kada je plakala cela Jugoslavija!

Fudbal -

Na današnji dan, 29. aprila 1968. godine, u stravičnoj saobraćajnoj nesreći život je izgubio legendarni fudbaler Vojvodine Stevan Nešticki.

Tog 29. aprila desila se jedna od najvećih tragedija srpskog i jugoslovenskog fudbala. Kapiten reprezentacije Jugoslavije vraćao se sa meča sa Čehoslovačkom u Novom Sadu. Mlada selekcija Jugoslavije pobedila je tada Čehoslovačku sa 2:0 na "Karađorđu", a onda je njen lider tragično nastradao.

U svom "pežou 204" Stevan Nešticki doživeo je saobraćajnu nesreću i preminuo je u 24. godini, kada je njegova karijera tek dobijala uzlet i kada je uspeo da postane kapiten mlade reprezentacije Jugoslavije, ali i "A" reprezentativac

Ostao je itekako zapamćen u Novom Sadu, nije se zaboravilo da je bio deo tima Vojvodine koji je 1966. godine doneo prvu titulu šampiona države na "Karađorđe", a preko četiri decenije Vojvodina održava memorijalni turnir "Stevan Nešticki". Takođe jedan mali klub u Nišu u Leskoviku u gradskoj opštini Crveni Krst nosi ime Stevana Neštickog.

Nešticki je rođen na Novu godinu, 1. januara 1944. godine u Kisaču, a fudbal je počeo da igra u Tovariševu. Kada je stigao u Novi Sad zaigrao je za Slaviju, ali su ga ljudi iz Vojvodine brzo primetili. Trehner Radomir Krstić ga je gurao kroz kategorije, a zatim je sa braćom Milić, Veljkovićem, Pušibrkom i Aleksićem polako išao ka prvom timu.

Odigrao je preko 200 mečeva za prvi tim Voše, a u sezoni 1965/66 je bio stub odbrane u sezoni kada se uzela titula. Vojvodina je na kraju sa 17 pobeda, 9 remija i 4 poraza skupila 43 boda i nekoliko kola pre kraja osigurala rofej. Dinamo i Velež su imali po 35 bidova, Rijeka 32, Crvena zvezda 31...

Pod vođstovm direktora Vujadina Boškova i trenera Branka Stankovića ovaj tim je dominirao, a od tada 21-godišnjeg Neštickog veću ulogu su imali samo Silvester Takač, Ilija Pantelić, Vasa Pušibrk, Vladimir Savić, Ćarko Nikolić, Stevan Sekereš, Dobrivoje Trivić i Maden Vučinić. On je nastupio na 17 mečeva i tada je već krenuo da bude u planovima selektora. Za mladu i B reprezentaciju je već igrao, ali se dobro pamti i njegov jedini susret u A timu!

Naredne sezone je bio još bitniji i standardniji u timu, vodio je odbranu u duelima sa Admirom iz Beča, Atletiko Madridom i Seltikom u Kupu Evropskih šampiona. Protiv Admire Vojvodina u dvomeču nije primila gol, protiv Atletika je primila tri, a protiv Seltika koji je postao šampion Evrope samo dva.

Do tog 29. aprila 1968. godine bio je smatran za najveću nadu jugoslovenskog fudbala, a na najveću scenu izašao je u Hamburgu 1967. godine kada je Jugoslavija gostovala Zapadnoj Nemačkoj. Protiv viceprvaka sveta izgubili su "plavi" sa 3:1, a na "Folks parku", a Nešticki je bio jedan od najboljih igrača. Pošto Fahrudin Jusufi nije mogao da igra selektor Rajko Mitić ga je stavio na mesto beka i on je uspeo da u potpunosti zaustavi najboljeg igrača u istoriji HSV-a Uvea Zelera.

Kurir sport/J.M/Mondo

00:26

Baklada Grobara uoči 173. večitog derbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja