NE DOZVOLJAVAJU MI DA BUDEM BOSANAC I HERCEGOVAC - PRAVOSLAVAC! Ispovest čuvenog fudbalera: Volim Srbiju, ali nisam Srbin
Foto: Pritnscreen

PAŠIĆ

NE DOZVOLJAVAJU MI DA BUDEM BOSANAC I HERCEGOVAC - PRAVOSLAVAC! Ispovest čuvenog fudbalera: Volim Srbiju, ali nisam Srbin

Fudbal -

Bivši jugoslovenski fudbaler Predrag Pašić (65) rođen je i odrastao je u Sarajevu, a upravo u dresu istoimenog kluba ispisao je stranice istorije.

Malo je falilo da završi u Crvenoj zvezdi, gde je projektovano da bude "novi Džajić", ali je umesto toga igrao za Štutgart i Minhen 1860, da bi nakon igračke karijere prošao i pravu životnu dramu.

Zajedno sa suprugom je završio na ulici 2020. godine zbog sudskog postupka koji je, kako tvrdi Predrag Pašić, odrađen iza njihovih leđa. On je pre više od 30 godina dobio na korištenje poslovni prostor (preciznije umetničku galeriju) koja je inače bila vlasništvo Moše Isaka Alkalaja, koji je Sarajevo napustio tokom Drugog svetskog rata. To mu je na kraju oduzeto, ali uprkos tome nije okrenuo leđa svom Sarajevu.

"Ja nisam bio odgovarajuće "nacionalne pripadnosti" niti mene to interesuje. Ja sam Bosanac i Hercegovac, pravoslavne veroispovesti. Kad mi Srbi kažu 'kako to da nisi Srbin?', kažem im da je tako jer nemam nikoga u Srbiji", ispričao je Predrag Pašić nedavno u podkastu "Balkan Rules".

"Ja volim Srbiju, volim i Hrvatsku. Ali ja sam Bosanac, Hercegovac, pravoslavac. U izjašnjavanju mi ne dozvoljavaju da budem Bosanac i Hercegovac - pravoslavac", naglasio je on.

"Moji su otac i majka svi su pravoslavci, ja ne mogu da pobegnem od svog porekla, ali sam ja Bosanac - Hercegovac. Ako postoji država Srbija i Hrvatska. Kada pitate u Hrvatskoj, Srbi i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kada pitate u Srbiji, Hrvati i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kod nas su konstitutivni narodi. Zašto jedino te dve države imaju rezervne države. Ukradeš tamo, pa dođeš ovamo, napraviš zakon da te država ne može isporučiti. Ovo je država pravljena po kriminalcima i tako je osmišljena".

Pašić je inače nedavno pričao i o velikoj nameštaljci jugoslovenskog fudbala, koju je sprečio, dok je podsetimo njegov nekadašnji dom otišao u vlasništvo opštine.

Kurir sport / Mondo

Bonus video:

00:28

Nole i Nejmar igraju fudbal na ulicama Monte Karla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track