DŽAJIĆ: Smetao sam im, zato su me uhapsili

Božićni intervju

DŽAJIĆ: Smetao sam im, zato su me uhapsili

Fudbal -
Ko god da je to uradio, neka mu služi na čast. Istina je isplivala na videlo. U mom slučaju sve je jasno kao dan

Istrpeo nepravdu.Dragan Džajić se vratio u Crvenu zvezdu kad je klubu bilo najteže i kad je, prema izveštaju finansijske komisije, nekadašnji šampion Evrope i sveta bio pred gašenjem. Ogroman dug i lična muka koja ga je morila proteklih osam godina nisu bili prepreka legendarnom Džaji da se još jednom vrati na Marakanu.♦ Šta očekujete od Crvene zvezde u prolećnoj polusezoni?

- Ima jedna stvar koja je činjenična, a to je da je Zvezda u zaista teškoj i delikatnoj finansijskoj situaciji. Došli su neki novi ljudi, koji će pokušati da poprave stanje koje su zatekli.♦ Treba li vam u 66. godini nova avantura s Crvenom zvezdom u milionskom dugu posle svega što vas je zadesilo poslednjih godina?

- Nisam mogao Zvezdu da odbijem! Pa kako bih! Mislim da sad kad je najteže svi zvezdaši treba da pokažu koliko im je stalo do kluba. Doživeli smo svi da vidimo da nam je Zvezda pobeđena, ali ne i poražena. Sad treba svi da se mobilišemo i uzdignemo klub.♦ Šta javnost može da očekuje od nove uprave Crvene zvezde?

- Moramo biti objektivni. Imamo dobar Upravni odbor, znaće se ko šta radi, ko je zadužen za finansije, ko za sport. Imamo dovoljno ozbiljnih ljudi koji svoj posao mogu uspešno da rade.♦ Šta mislite o Zvezdinom igračkom kadru?

- Što se tiče sportskog dela, mislim da Crvena zvezda može i mora da igra barem 30 odsto bolje od onoga što smo videli tokom jeseni. Pripreme su mnogo važne i tu je sve na treneru Aleksandru Jankoviću.♦ Hoće li „Gasprom“ konačno pojačati sponzorski ugovor?

- Od „Gasproma“ još nisam video ništa. Stalno čitam o „Gaspromu“... Kao da nam je rešio sve probleme. Kad nam budu dali, objavićemo na sva zvona. Potpisuje se taj ugovor toliko dugo, ali nikako da se potpiše. Valjda će nešto biti. Evo, došla je nova uprava...♦ Kako danas gledate na svoje hapšenje?

- Ne želim da pričam o tome i hteo bih da sve to što pre zaboravim.♦ Da li je istina da je Miroslav Mišković naložio da vas pritvore?

- Ko god da je to uradio, neka mu služi na čast. Istina je isplivala na videlo. U mom slučaju sve je jasno kao dan.♦ Sećate li se dana na VMA i podrške navijača koji su došli ispred bolnice?

- Kako da se ne sećam. U tim mojim najtežim trenucima značila mi je podrška ljudi. Bilo je malo iskrenih prijatelja koji su tada ostali uz mene. Bio sam na 13. spratu, a čuo sam ih. Navijači su bili uz mene, ali i običan narod, koji sam posle sretao na pijaci, u prodavnici. Zato mi je srce na mestu. I to mi je pomoglo da sve lakše prebrodim. Čovek ne zna u šta sve može da zapadne tokom života.♦ Da li ste zatvarani samo zato što ste simbol Crvene zvezde?

- Ne postoji ništa drugo osim toga da sam nekome iz određenih razloga smetao. Nekome se sve to nije svidelo ili sam nekome opasno stao na žulj. Kako drugačije da protumačim sve što mi se desilo? Ali, kad god sam vraćao film, nisam mogao da nađem čoveka kojem sam nešto toliko nažao učinio da mi tako vrati.♦ Čija je sramota stavljanje lisica legendi uz TV kamere?

- Reći ću samo ovo: naš narod lepo kaže - Pamti i ne zaboravi. To je pravi odgovor.♦ Da li je FK Crvena zvezda sistematski urušavan od Barija i Tokija?

- Razumem da smo smetali rivalima, da im je smetao naš uspeh., ali neke stvari tek sad postaju jasne. Hteo neko to da prizna ili ne, Crvena zvezda je na ovim prostorima najpopularniji klub. Bili smo najuspešniji po sportskim rezultatima, po asovima koje smo imali, po popularnosti u narodu... To je očigledno smetalo nekim ljudima.♦ Mogu li da se vrate slavni dani?

- Najlakše je to izgovoriti. Ali slavni dani... Bilo je lakše raditi ranije. Redovno smo osvajali duple krune, tražila se Evropa. Sad se od nas traži da budemo najbolji u Srbiji, pa tek onda da razmišljamo o Evropi. Ipak, ako neko brzo može da se oporavi, onda je to Zvezda. Imidž i tradicija kluba ukazuju da je to obaveza.

Slike hapšenja srpske fudbalske legende obišle su čitavu planetu
Slike hapšenja srpske fudbalske legende obišle su čitavu planetu

Cvele zadužio klub♦ U kakvim ste odnosima s Vladimirom Cvetkovićem i šta mislite o njemu?- O Cvetkoviću mislim sve najbolje. Nikad ne bih pripisao neke zasluge sebi. Svima nama pripada deo zasluga za sve što smo uradili, ali broj jedan su fudbaleri. On je bio najuži deo rukovodstva. Kao sportski radnik i čovek, mnogo je zadužio Crvenu zvezdu.

Napraviću red u omladinskoj školi♦ Šta će biti s klincima iz omladinske škole?- Čeka ih pakao kad sam ja u pitanju. Čeka ih potpuno drugačija organizacija. Poručujem roditeljima i ostalima da na Marakanu ne dolaze s menadžerima. To više ne može tako. Ako se ne bude tako radilo, ne piše nam se dobro. I zato imam ozbiljnu nameru da tu napravim pravi red. Ponudiću poznatijim Zvezdinim asovima da rade profesionalno, ali s njima moram ozbiljno da razgovaram. Tu pre svega mislim na Pižona i Dujkovića.Da se vrate Vidić i Stanković♦ Treba li u klub da se vrate Nemanja Vidić i Dejan Stanković?- Treba! Što da ne. Ako oni budu imali ambicije. To je perspektiva i na igrače s takvom reputacijom Zvezda računa. Za koliko će to godina biti, ne znam, ali zašto da ne. Vodićemo računa o tome. Zvezda uvek mora da ima ime koje će animirati mase, čija će reč imati težinu u javnosti. Stanković i Vidić pripadaju toj kategoriji igrača.

Pele, Euzebio i Skoblar♦ Najbolji ste srpski igrač svih vremena. Ko je po vama najbolji domaći odnosno strani fudbaler?- Voleo sam mnogo Skoblara. Bio je dobar fudbaler, igrao je onako kako sam voleo. Bilo je dosta dobrih igrača na prostorima bivše Jugoslavije. Od stranih sam voleo Pelea i Euzebija. Pele je bio fudbalski pojam. Danas mi se sviđa Mesi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track