ŽARKO ZEČEVIĆ: Lobiji gurali Zvezdu na štetu Partizana do titule prvaka Evrope

Otvorio dušu

ŽARKO ZEČEVIĆ: Lobiji gurali Zvezdu na štetu Partizana do titule prvaka Evrope

Fudbal -
Bivši generalni sekretar crno-belih rekao da je njegov klub mogao da osvoji Kup šampiona, ali da to nekome nije odgovaralo, isto kao i gradnja novog stadiona

BEOGRAD - Nekadašnji generalni sekretar Fudbalskog kluba Partizan Žarko Zečević izjavio je za Sportski žurnal da je Partizan bio bliži osvajanju Kupa šampiona, ali da su razni lobiji progurali Crvenu zvezdu.

Zečević, koji je 22 godine proveo u klubu iz Humske ulice, pričao je i o izgradnji novog stadiona Partizana, kao i igračima koji su slavu proneli u Crvenoj zvezdi, a bili bližu crno-belima.

"Da nije bilo Slavka Šajbera (bivši predsednik FS Jugoslavije) i poništavanja zaslužene titule iz prvenstva 1985/1986. sezone, Partizan bi igrao u Kupu šampiona dve godine uzastopno. Usled uticaja raznih lobija, tamo je otišla najpre Zvezda, a narednog leta Vardar. Da smo se na njihovom mestu našli mi, kao što je trebalo, verovatno bi više kvalitetnijih igrača dolazilo u Humsku, nego u Zvezdu. objektivno, možda bismo umesto crveno – belih pre ostvarili taj vanredan uspeh", rekao je Zečević.

Zečević je otkrio i da su Siniša Mihajlović, a pre svih Darko Pančev bili blizu Humske.

"Ne pričam slučajno, ni napamet. Partizan je u periodu od dve i po decenije četiri puta stvarao velike ekipe. Najpre sa Milkom Đurovskim, Vučićevićem, Vokrijem... Osvojili smo dve titule, da smo dodali još dva, tri igrača verovatno bismo došli u poziciju Zvezde. Bio je i sadašnji selektor u planu, ali najbliži Partizanu u to vreme bio je Darko Pančev."

Bivši gensek crno-belih je potom objasnio tadašnju situaciju.

"Sa makedonskim napadačem smo napravili aranžman, hteo je još samo da mu dostavimo bankarske garancije, ali za taj čin nije postojalo razumevanje među pojedincima u Partizanu. Našao sam čak i agenciju u Londonu koja bi platila transfer iz Vardara, isplatila Pančeva. Igrao bi za nas, a od zajedničkog posla bismo delili procente. Kad su izostale bankarske garancije, umešala se Zvezda i...".

Partizan je bio blizu i dovođenja Dejana Savićevića, ali je Zečević priznao da je napravio veliku grešku.

"Kada pregovaraš sa Crnogorcima prvo moraš da pričaš sa glavom porodice, a tek onda sa igračme. Pogrešio sam što se nisam najpre obratio Dejanovom ocu. Taj potez nisam ponovio kad smo dovodili Predraga Mijatovića."

Velika želja navijača Partizana ostala je do današnjeg dana neuslišena.

"Najveća boljka srpskog fudbala je infrastruktura. Smešno je igrati na postojećim stadionima, dok zemlje u orkuženju imaju savremenije objekte. Dovoljno je otputovati u Skoplje, sve će vam biti jasno. Partizan je imao šansu da napravi izuzetan stadion, nalik onom u Bernu, gde se igralo prvenstvo Evrope 2008. "Maraci grupa" je htela da 2003. ulaže novac. Zbog političkih i drugih lobija to je sprečeno. Vrlo dobro znam ko je i zbog čega sprečio izgradnju stadionu, ali neću nikog da optužujem. Imali smo zatvorenu finansijsku konstrukciju za tržni centar na dva sprata, hotel na ulazu u sadašnje klupske prostorije na severnoj tribini i stadion iznad toga. Primao bi 38.000 gledalaca, a njegova ukupna vrednost bi bila 300 miliona evra. Nekome to nije odgovaralo."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track