VOĐE DELIJA I GROBARA: Osam navijača ima 130 krivičnih prijava

Debeli dosijei

VOĐE DELIJA I GROBARA: Osam navijača ima 130 krivičnih prijava

Fudbal -
Delije imaju 58 krivičnih prijava, a određeno im je 12 godina zatvora, dok "grobari" imaju 72 prijave i dobili su 17 godina zatvora

BEOGRAD - Vođe navijača Crvene zvezde i Partizana od ranije su poznate po kriminalnim radnjama - razbojništva, prodaja droge, nošenje oružja, nasilničko ponašanje, uništavanje imovine, napad na policiju, stoji u debelim dosijeima osmorice viđenijih "Delija" i "Grobara".

Njih osmorica imaju zajedno 130 krivičnih prijava, a određeno im je skoro 30 godina robije. "Delije" imaju 58 krivičnih prijava, a određeno im je 12 godina zatvora, dok "grobari" imaju 72 prijave, i dobili su 17 godina zatvora. Međutim, pravosnažnih presuda i dalje nema.

Kontrolišući masu navijača i okupljajući oko sebe odanu grupu ljudi koje kasnije iskorišćavaju za kriminalne poslove, vođe navijača zarađuju velike svote novca. Gotovo sve vođe navijača u svom policijskom dosijeu imaju prijavu za posedovanje, prodaju ili proizvodnju droge.

Vođe navijača na utakmice i gostovanja idu luksuznim automobilima i džipovima, što dovoljno govori o njihovim kriminalnim poslovima i zaradi, iako se pred sudom svi izjašnjavaju kao “nezaposleni, izdržavanje od roditeljskog džeparca”.

Poznat posao vođa navijača je i obezbeđenje beogradskih klubova, a poslu prethode incidenti, ucena i iznuda od vlasnika klubova.

Delije

Ivan Bogdanov Zver - "Ultra bojs"U periodu od 2000. do 2007. protiv njega je podneto osam krivičnih prijava zbog krađa, tuča, nanošenja lakših telesnih povreda, napada na policiju, posedovanja droge, nasilničkog ponašanja, uništavanja imovine.

Uroš Avramović Uki - "Hijene"Avramović, koji je nedavno ranjen, ima 15 krivičnih prijava za teška krivična dela, a samo jedan postupak je do sada okončan pravosnažnom presudom, zbog čega je osuđen na pet godina zatvora. Sumnjičen je za pokušaj ubistva, dilovanje droge, nasilničko ponašanje, razbojništvo, nedozvoljeno držanje oružja.

Velibor Dunjić Velja - "Belgrejd bojs"Trenutno je u pritvoru zbog napada na Čedomira Jovanovića. Protiv njega je podignuto oko 40 krivičnih prijava, a proveo je u zatvoru pet godina. Protiv njega se trenutno vodi pet sudskih postupaka.

Marko Vučković Komandant - "Ultra bojs"Zbog 11 dela protiv njega je podneto osam krivičnih prijava. U oktobru 2008. godine teško je povredio ženu na Senjaku zbog čega je nepravosnažno osuđen na osam meseci zatvora. U toku je i postupak zbog napada na policajca.Grobari

Đorđe Prelić Prela - "Alkatraz"Osuđen je na 15 godina robije za ubistvo Brisa Tatona. Ima više od 20 krivičnih prijava za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava, napad na policajca, neovlašćenu proizvodnju i prodaju opojnih droga, teške krađe.

Aleksandar Vavić Vava - "Alkatraz"Osuđen na godinu dana zbog ranjavanja Stefana Gajića. Protiv njega je podneto 12 krivičnih prijava za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništvo i krađu.

Alen Kostić - "Saut femili - Zabranjeni"Protiv njega je podneto 14 krivičnih prijava zbog nasilničkog ponašanja, razbojništva, krađe, nanošenje teških telesnih povreda.

Branislav Penčić - "Hed hanters"Protiv njega je podneto 12 krivičnih prijava. Osuđen je na deset meseci zatvora zbog napada na policajce, ali je presuda ukinuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track