SPORNA HIMNA: Tačijevo Kosovo igralo međunarodni meč
Foto: Sasa Pavlic

Blater lobira i za A tim

SPORNA HIMNA: Tačijevo Kosovo igralo međunarodni meč

Fudbal -
Ovo kontroverzno takmičenje počelo je istog dana kada je predsednik FIFA Sep Blater doputovao u Srbiju

BEOGRAD - Selekcija mladih fudbalera iz naše južne pokrajine nastupila je u Švajcarskoj na međunarodnom turniru, na kome su još učestvovale reprezentacije Brazila, Gane i Egipta.

Reprezentacija Tačijevog Kosova odigrala je dva meča, poražena je od Egipta u polufinalu sa 8:0, a od Gane u meču za treće mesto na penale 5:3.

"FIFA je pre deset meseci na Kongresu u Japanu odlučila da sve mlađe selekcije Kosova, van teritorije naše pokrajne, mogu da igraju nezvanične utakmice protiv država koje su ih priznale. Nezvanične, znači da se ne intoniraju himne i ne ističu državna obeležja. Odluka se odnosi i na ženske klubove", rekao je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić za "Sportski žurnal".

"Obratićemo se našoj ambasadi. Ukoliko nisu isticani zastava, grb i nije intonirana himna, onda su organizatori postupili po odluci FIFA. U suprotnom, uložićemo protest protiv Fudbalskog saveza Švajcarske".

Ovo kontroverzno takmičenje počelo je istog dana kada je predsednik FIFA Sep Blater doputovao u Srbiju i kada je sa premijerom Ivicom Dačićem razgovarao o problemu Kosova. Nezvanično, on je najavio da će "A" selekcija Kosova u budućnosti igrati zvanična takmičenja, verovatno kvalifikacije za Euro 2000.

Karadžić ne krije da se prilikom Blaterove posete Srbiji pričalo o uključivanju Kosova u takmičenja FIFA i UEFA.

"Pričali smo o toj mogućnosti, ali kao što smo rekli - o tome ćemo se izjasniti u dugovoru sa državnim organima", ponovio je Karadžić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track