HAOS NA KUPU KONFEDERACIJA: Suzavac na demonstrante
Foto: Beta Ap

Kup Konfederacija

HAOS NA KUPU KONFEDERACIJA: Suzavac na demonstrante

Fudbal -
Velika grupa antivladinih demonstranata sukobila se s policijom blizu stadiona u brazilskom gradu Fortalezi

Velika grupa antivladinih demonstranata sukobila se s policijom blizu stadiona u brazilskom gradu Fortalezi, gde se igra polufinalna utakmica u okviru fudbalskog turnira Kup konfederacija.

Demonstranti su najpre mirno išli ka stadionu, ali su se sukobili s policijom kada su se približili zoni bezbednosti na oko dva kilometra od stadiona, gde se sastaju reprezentacije Španije i Italije. Policija je ispalila suzavac i gumene metke kako bi rasterala oko 5.000 okupljenih demostranata, koji su odgovorili petardama i kamenicama. U jednom trenutku jedna grupa je probila policijski kordon i krenula ka stadionu, ali su ih pripadnici organa reda ipak suzbili, javio je AP.

Ovo je najnoviji u nizu protesta koji od 17. juna potresaju Brazil.Brazilci su na ulice najpre izašli zbog povećanja cene prevoza, a sada traže bolje zdravstvo, obrazovanje, javne usluge i niže poreze, kao i obračun sa korupcijom, a žestoko negoduju i zbog visokih troškova organizovanja Svetskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara čiji će ova zemlja biti domaćin sledeće, odnosno 2016. godine.

U međuvremenu, vlada pokušava da na sve načine izađe u susret demonstrantima, pa je tako danas Senat usvojio nacrt zakona kojim se uvode strože kazne za korupciju, minimalna zatvorska kazna sa dve povećava na četiri godine, dok maksimalna ostaje ista - 12 godina, a krivcima uskraćuje pravno na uslovnu kaznu ili amnestiju.

Kako piše Bi-Bi-Si,, kazne će se odnositi na zvaničnike vlade koji zloupotrebe svoj položaj i na one koji pronevere državna sredstva, kao i na pojedince i institucije koji zvaničnicima ponude mito.Policija je i juče upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su se u velikom broju okupili blizu stadiona u Belo Horizonteu, gde su Brazil i Urugvaj igrali polufinalnu utakmicu u okviru Kupa konfederacija.

Predsednica Brazila je u ponedeljak predložila referendum o političkim reformama, koji bi mogao da se održi već 7. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track