122 GODINE KOŠARKE: Na današnji dan odigrana prva zvanična utakmica
Foto: Facebook

Slavna istorija

122 GODINE KOŠARKE: Na današnji dan odigrana prva zvanična utakmica

Košarka -
Nejsmit je napisao prva jednostavna pravila, a od njih 13 devet ih je preživelo do današnjeg dana, doduše u nešto izmenjenom obliku

Na današnji dan pre 122 godine rođena je košarka kakvu danas poznajemo. Prva zvanična košarkaška utakmica odigrana je u američkom gradiću Springfild, u saveznoj državi Masačusets 20. januara 1892. godine.

Pravila o novoj igri smislio je kanadski lekar Džejms Nejsmit (James Naismith). On je dobio zadatak da izmisli novu igru kako bi smirio nestašne studente hrišćanske škole u Springfildu. Traženo je da igra može da se igra tokom zimskih meseci i da ne sme biti gruba poput ostalih tadašnjih popularnih sportova.

Prvi koševi bile su dve košare sa čvrstim dnom, na terenu upola kraćem nego današnji u NBA ligi. Bilo je 18 igrača, a lopta, koja je bila fudbalska, nije smela da se odbija od tla.

Nejsmit je napisao prva jednostavna pravila, a od njih 13 devet ih je preživelo do današnjeg dana, doduše u nešto izmenjenom obliku.

Vilijem Čejs (William R. Chase) prvi je igrač koji je postigao koš na toj utakmici, a tek nakon nje neko je predložio da se sport nazove današnjim imenom.Ovo su originalna Nejsmitova košarkaška pravila:1. Lopta može da se baci u bilo kojem smeru s jednom ili obe ruke.2. Lopta može da se udari u bilo kojem smeru, s jednom ili obe ruke, ali nikada šakama. 3. Igrači ne smeu da trče s loptom, već moraju da je bace s mesta na kojem su je primili. Toleriraće se ako igrač primi loptu trčeći velikom brzinom, ako se pokuša zaustaviti. 4. Loptu igrači moraju držati u ili među dlanovima, ne sme se pridržavati telom ili rukama. 5. Zabranjeno je gurati, držati, podmetati i udarati protivnika. Prvi prekršaj beležiće se kao faul, drugi kao diskvalifikacija do prvog sledećeg koša. Ako je utvrđena namera povređivanja, igrač će biti isključen do kraja utakmice bez mogućnosti zamene. 6. Prekršaj je i udaranje lopte šakom.7. Kad bilo koja ekipa skupi tri prekršaja zaredom, protivnik će dobiti bod. 8. Gol (koš) se broji kada igrač ubaci loptu u koš i ona ostane unutra, pod uslovom da ekipa koja se brani ne sme da dira koš. 9. Kad lopta ode izvan igre, ubaciće je igrač koji ju je prvi dirao. U slučaju dileme, sudija će je ubaciti u igru. Pet sekundi ima igrač da vrati loptu u igru, prođe li vreme, loptu dobija suparnik. U slučaju namernog oduzimanja vremena sudija će suditi prekršaj.10. Sudija će biti zadužen za beleženje prekršaja i ima ovlašćenje da isključi igrača prema tački 5. 11. Sudija će odlučiti kada je lopta u igri, izvan igre, kojoj strani pripada, i pratiće vreme. Odlučiće i da li je postignut koš i pratiti rezultat, kao i ostale dužnosti koje obično obavlja sudija. 12. Utakmica se igra dva puta po 15 minuta, s pet minuta odmora između poluvremena. 13. Pobednik je ekipa koja postigne više pogodaka. U slučaju remija, kapiteni će dogovoriti hoće li se igrati do prvog sledećeg koša.

http://www.youtube.com/watch?v=DjLNu3D6s8I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track