NAJVEĆI EVRO REZULTAT ZVEZDE U POSLEDNJIH 16 GODINA: Polufinale Evrokupa, put ka novim uspesima
Foto: Tanjug

Kraj evropskih snova

NAJVEĆI EVRO REZULTAT ZVEZDE U POSLEDNJIH 16 GODINA: Polufinale Evrokupa, put ka novim uspesima

Košarka -
Iako bolan poraz od Uniksa u borbi za finale pokazao je da ekipa sa Malog Kalemegdana ide putem, koji bi mogao dovesti do trofeja

Košarkaši Crvene zvezde nisu uspeli da se plasiraju u finale Evrokupa, ali će generacija koju predvodi kapiten Marko Simonović, ostati upamćena po tome što je ostvarila najveći evropski uspeh tima sa Malog Kalemegdana od 1998. godine kada je izgubljen dvomeč finala Kupa Radivoja Koraća od italijanskog Meša.

Crvena zvezda je eliminisana od Uniksa iz Kazanja, bez obzira na to što je posle prvog meča u Beogradu i pobede (63:52), imala, prednost od 11 poena, jer se pokazalo da tim nema dovoljno iskustva u osvajanja velikih takmičenja, o čemu je pričao i iskusni trener Aco Petrović, koji je istakao da tim trenera Dejana Radonjića kroz mečeve u Evropi sazreva.

Iako je na prvom koraku ka Evroligi zaustavljena Crvena zvezda je kada se sagleda učešće u Evropi uradila veliku star. Posle 14 godina igrala je Evroligu i samo zahvaljujući spletu okolnosti i žrebu koji je smestio u najujednačeniju grupu, nije se i pored 4 pobede plasirala u TOP 16, već je nastavak evropskog puta trasiran ka Evrokupu.

Posle grupne faze u kojoj je osvojeno drugo mesto, odmah iz Njižnjeg Novgoroda, Zvezda je na putu ka polufinala eliminisala dva evroligaša Lijetuvos Ritas (protiv kojeg je u četiri meča ostvarila tri pobede) i Budiveljnik, koji je kao učesnik Evrolige stigao do četvrtfinala Evrokupa.

Dobrom igrom u prvom meču Zvezda je u revanš ušla sa tri poena zaostaka i posle velike borbe uz rekord beogradske Kombank arene, simultanskom Čarsa Dženkinsa u ključnim momentima otišla u polufinale.

Evropski uspesi tima mobilisali su navijače pa je polufinalni meč sa Uniksom pod svodove Arene doveo i najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića, ali i neke od članova Zvezdine generacije koja je pre tačno 40 osvojila Kup pobednika Kupova, jedini evro trofej crveno - belih. U uzavreloj atmosferi, Uniks je zaustavljen na 52 poena, a pobeda 63:52 davala je nadu da se može do finala.

Ipak, iskusan i skup tim Uniksa je boljom igrom u revanšu kažnjavao sve greške Zvezdinog tima i zaustavio ga na putu kao ostvarenju sna. Sve što dr fršavalo u Kazanju treba da bude podstrek za tim, koji će se od 24. do 27. aprila u Beogradu na završnom turniru ABA lige boriti za trofej, ali pre svega plasman u finale i novi ulazak u Evroligu. To je za tim, koji je posle mnogo vremena osvajanjem dva nacionalna Kupa Radivoja Koraća zakoračio na put povratka uspesima, veoma važno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track