DEMONSTRACIJA SILE: Košarkaši SAD razbili Litvaniju u polufinalu Mundobasketa
Foto: Fiba.com

Bez muke do finala

DEMONSTRACIJA SILE: Košarkaši SAD razbili Litvaniju u polufinalu Mundobasketa

Košarka -
Košarkaška reprezentacija SAD prvi je finalista Svetskog prvenstva u Španiji. Amerikanci su u Barseloni deklasirali Litvaniju sa 96:68 i sada čekaju ishod meča Srbija - Francuska

BARSELONA – Košarkaška reprezentacija SAD prvi je finalista Svetskog prvenstva u Španiji.Amerikanci su u prvom polufinalu Mundobasketa, odigranom u Barseloni, deklasirali Litvaniju sa 96:68 (21:16, 22:19, 33:14, 20:19).Aktuelni svetski prvaci su opravdali ulogu favorita i očekivano će braniti titulu osvojenu pre četiri godine u Turskoj.Pobednike je predvodio Kajri Irving sa 18 poena, Klej Tomson i Džejms Harden su postigli po 16, dok je Stefon Kari dodao 13. Najefikasniji u ekipi Litvanije bili su Jonas Valančijunas i Mindaugas Kuzminskas sa po 15 poena. Košarkaše SAD u velikom finalu očekuje duel sa pobednikom drugog polufinala, u kojem se sastaju selekcije Srbije i Francuske. Taj meč se igra u petak od 22.00h u Madridu.Finale Svetskog prvenstva na programu je u nedelju od 21.00 u Madridu. Prethodno se igra meč za bronzanu medalju u kojem će Litvanija odmeriti snage sa poraženim timom iz drugog polufinala.TOK MEČAIV četvrtinaU uvodnim minutima poslednje četvrtfine vođena je izjednačena borba, uz dosta grešaka na obe strane. Litvanci su na početku uspeli da iskoriste rastrzanu igru rivala i smanjuju zaostatak na 24 poena - 82:58. Međutim, Amerikanci se brzo vraćaju u ritam i ekspresno stižu do 30 poena viška - 94:64. Usledila je rutinaska završnica reprezentacije SAD koja na kraju stiže do velikog finala pobedom od 28 poena razlike – 96:68.

Kraj utakmice obeležio je manji incident i koškanje igrača dve reprezentacije. Međutim, stvari su se brzo smirile i nije bilo većih problema.III četvrtinaReprezentacija SAD je posao praktično završila već u prva dva minuta nastavka. Amerikanaca su drugo poluvreme otvorili serijom 10:0, a posle trojke Hardena odlaze na +18 – 53:35. Izabranici selektora Kžiževskog su vrlo brzo stigli do 20 razlike - 57:37. Zahvaljujući agresivnoj odbrani prednost Amerikanaca je nastavila da raste. Litvanija je sredinom četvrtine uspela da smanji zaostatak na 18 poena - 61:43, ali je usledio novi nalet selekcije SAD. Raspoloženi Harden je novom trojkom i zakucavanjem doneo do tada maksimalnu prednost od 27 poena - 70:43. U poslednjem minutu Amerikanci stižu i do 30 poena prednosti (76:46), da bi se treća četvrtina završila rezultatom 76:49.II četvrtinaAmerikanci u nastavak meča ulaze nešto angažovanije, a posle četiri vezana poena Tompsona prvi put imaju dvocifrenu prednost – 32:22. Međutim, Litvanci se nisu predavali i uspevaju da ponovo priđu na šest poena razlike - 32:26. Košarkaši SAD u završnici ponovo stižu do +8 (40:32) i na kraju s tom prednošću odlaze na odmor. Litvanci su mogli da smanje prednost favorizovanog rivala, ali su serijom grešaka i promašaja propustili lepu priliku, pa je prvo poluvreme završeno rezultatom - 43:35.Tompson je posle prvih 20 minuta igre bio najbolji kod Amerikanaca sa 14 poena, dok je Kuzminskas na drugoj strani upisao 12 poena.I četvrtinaPočetak meča obeležila je sigurna igra Litvanaca. Amerikanci su u uvodnim minutima bili brzopleti, pa su olako gubili lopte. Međutim, Litvanci nisu uspeli da se rezultatski odlepe, a posle trojke Tompsona selekcija SAD stiže do +3 - 16:13. Ubrzo zatim Rouz sa linije bacanje povećava prednost na pet poena, ali Lavrinovič dalekom trojkom vraća Litvance u život – 18:16. U poslednjem minutu prve četvrtine povredio se Jankunas, a Amerikanci prvu četvrtinu završavaju sa viškom od pet poena 21:16.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track