(VIDEO) NAJSREĆNIJI 1. APRIL ZA GROBARE: Košarkaši Partizana pre pet godina napravili čudo
Foto: Printscreen/Youtube

Na današnji dan

(VIDEO) NAJSREĆNIJI 1. APRIL ZA GROBARE: Košarkaši Partizana pre pet godina napravili čudo

Košarka -
Crno-beli savladali Makabi u punoj Kombank areni i obezbedili učešća na Fajnal foru u Parizu

Na današnji dan pre pet godina košarkaši Partizana pobedili su Makabi u četvrtoj utakmici četvrtfinala Evrolige i plasirali se na Fajnal for.

Ekipa Duška Vujoševića u to vreme već je bila navikla svoje navijače na senzacije, ali je ipak uspela da opet iznenadi... Pozitivno.

Partizan je uoči sezone 2009/10 ostao bez okosnice tima, koji su napustili Tepić, Lazme, Veličković i Tripković, i kada su svi pomislili da će "parni valjak" zaribati, on se digao više nego ikad pre u 21. veku.

Crno-beli su do četvrtfinala stigli ostavivši iza sebe Panatinaikos i Marusi u grupi TOP 16 faze (ispred bila samo Barselona) i kada je taj rezultat ocenjen kao podvig i kada se pretpostavilo da Partizan nema šanse da napravi korak dalje, Marić, Kecman, Mekejleb i društvo napravili su još jedno čudo.

Brejkom u prvom meču u Tel Avivu nad favorizovanim Makabijem, crno-beli su nagovestili da mogu do neslućenih visina, što odlazak na pariski Fajnal for za njih svakako jeste bio. "Ponos Izraela" je odmah zatim izjenačio na 1:1 u seriji, ali je Partizan ponovo poveo (2:1) trijumfom u prvom beogradskom meču.

A onda je došao 1. april i četvrti duel srpskog i izraelskog velikana. Partizanu je bila potrebna još samo jedna pobeda da se posle 12 godina ponovo nađu na završnom turniru elitnog takmičenja.

Tribine Kombank arene bile su prepune (21.367 gledalaca), sa njih je dolazila neverovatna energija u vidu zaglušujuće buke, koja je crno-belima davala vetar u leđa, a gostima vezivala i ruke i noge i misli. U takvoj atmosferi Partizan je zaista imao igrača više na parketu i jednostavno nije mogao da propusti, slobodno se može reći, istorijsku priliku.

U većem delu meča vodila se izjednačena borba, a Vujoševićev tim prelomio je utakmicu na početku poslednje deonice serijom 10:2 zahvaljujući sjajnim rolama Boa Mekejleba i Slavka Vraneša. Partizan je uspeo da odbije sve napade u to vreme petostrukog šampiona Evrope (danas šestostrukog) i trijumfuje 76:67 (18:16, 20:19, 17:17, 21:15), odnosno ukupnim rezultatom 3:1 u četvrtfinalnoj seriji.

Te prvoaprilske večeri blistao je Mekejleb, strelac 19 poena, ništa manje nisu bili važni ni 12 poena Dušana Kecmana, pa ni deset poena Aleksa Marića niti po osam poena Vraneša i Lorensa Robertsa...

Nije to bila prvoaprilska šala, Partizan je zaista obezbedio učešće na Fajnal foru!

http://www.youtube.com/watch?v=L4JfDr6jczY

Podsetimo, crno-beli su na završnom turniru u pariskom Besriju zauzeli četvrto mesto. Oba meča izgubili su "na mišiće" i to posle produžetaka. U polufinalu ih je savladao Olimpijakos (80:83), a u borbi za treće mesto CSKA (88:90).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track